3 perditesime
12:35

Britania, e zhgënjyer me dështimin e Kosovës në Interpol

Ambasada Britanike në Prishtinë ka shprehur zhgënjimin e saj për mos-anëtarësimin e Kosovës në Interpol.

Kosova, thotë kjo Ambasadë, ka punuar shumë që të arrijë kushtet për anëtarësim në këtë organizatë.

“Anëtarësimi i Kosovës në Interpol do të mundësonte shkëmbim më të mirë të informatave mes agjencive ligj-zbatuese, veçanërisht në rajonin e Ballkanit Perëndimor, dhe do të përmirësonte sigurinë evropiane dhe atë globale”, thotë Ambasada Britanike në Prishtinë, raporton Koha.net.

“Kriminelët e organizuar veçse bashkëpunojnë lehtësisht përtej kufijve: për t’i luftuar ata në mënyrë të efektshme, edhe autoritetet tona të zbatimit të ligjit duhet të jenë në gjendje të bëjnë të njëjtën”, ka përfunduar reagimi i Ambasadës Britanike në Kosovë.

10:42

SHBA: Fushata e presionit nga Serbia bëri që Kosova të dështojë në Interpol

Ambasada e SHBA-së në Prishtinë është deklaruar në lidhje me dështimin e Kosovës për t’u anëtarësuar në Interpol.

SHBA-ja thotë se Policia e Kosovës është institucion i integruar plotësisht dhe i aftë, që ka dëshmuar qartazi se ka ndihmuar në shpërbërjen e rrjeteve ndërkombëtare terroriste, të krimeve kibernetike, narkotikëve, armëve dhe të trafikimit me qenie njerëzore.

Tutje, kjo Ambasadë thotë se shumica e vendeve e kanë parë këtë gjë dhe e kanë mbështetur kërkesën e Kosovës për anëtarësim në Interpol, “përkundër fushatës, të udhëhequr nga Serbia, për t’iu bërë presion vendeve për ta kundërshtuar kërkesën e Kosovës”.

“Mbështetja për anëtarësimin e Kosovës në Interpol kurrë nuk ka qenë për pranimin e pavarësisë së Kosovës, por për forcimin e bashkëpunimit ndërkombëtar në fushën e zbatimit të ligjit dhe për të mbyllur një boshllëk kritik të sigurisë në Ballkan. Me këtë rezultat, të gjithë humbasim”, deklaron Ambasada Amerikane në njoftimin për media.

“Ne vazhdojmë fuqimisht ta mbështesim dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, të mundësuar nga BE-ja. Tani më shumë se kurrë, të dy palët duhet t’i shpejtojnë përpjekjet e tyre për të arritur marrëveshje për normalizimin e plotë, që është mënyra e vetme për të dy vendet për të ecur përpara në rrugëtimin e tyre për anëtarësim në BE. Të dyja, Serbia dhe Kosova duhet ta kuptojnë se rrugëtimi i tyre drejt të ardhmes evropiane shkon përmes normalizimit”, thekson Ambasada e SHBA-së, ndërsa thotë se për ta arritur këtë, “i nxisim të dy vendet që t’i shmangin provokimet dhe të punojnë së bashku për arritjen e një ujdie”.

10:28

Qeveria fajëson “fushatën e egër” të Serbisë për dështimin në Interpol

Qeveria e Kosovës ka njoftuar anëtarësimi i Policisë së Kosovës në Interpol ka dështuar.

Qeveria ka shprehur zhgënjimin e saj të thellë që Kosovës i është pamundësuar të jetë pjesë e familjes botërore të Policisë, që lufton krimin transnacional.

“Fushata e egër e Republikës së Serbisë dëshmoi edhe njëherë karakterin e saj kundër Kosovës dhe kundër idesë për normalizim të raporteve me Republikën e Kosovës, aq më parë, kur ky anëtarësim ishte teknik dhe jo politik”, thuhet në njoftimin e Qeverisë.

“Votimi kundër pranimit të Kosovës në këtë organizatë ndërkombëtare i bën shërbim vetëm krimit dhe kriminelëve dhe askush nuk do të duhej t’i gëzohej këtij fakti”, thekson më tej Qeveria.

Qeveria e Republikës së Kosovës falënderon të gjitha shtetet që votuan për, si dhe të gjithë ata që u përpoqën ta ndihmojnë Kosovën në këtë proces të rëndësishëm.

“Kosova do të vazhdojë konsolidimin e institucioneve të saj dhe në një të ardhme shumë të afërt do të jetë edhe anëtare e plotë e Interpol-it”, përfundon njoftimi i Qeverisë së Kosovës.

10:15

Kosova dështon të anëtarësohet në Interpol

Kosova ka dështuar të marrë votat e nevojshme për anëtarësim në Interpol në dy runde.

Pro anëtarësimit të Kosovës në Interpol kanë votuar 68 shtete, kundër ishin 51 ndërsa abstenuan 16 sosh, sipas televizionit publik serb.