Vështrime

Sfidat e Deklaratës së Podujevës

Sot pyetja para Kosovës nuk është se a do të ngelet ndërlidhja e dialogut me rrugën tonë integruese, por është se si do t’i përgjigjemi këtij fati. Në fund fare, vetë kryeministri Kurti ka popullarizuar shprehjen: “Evropa është kontinenti ynë e Bashkimi Evropian fati ynë”. Tani ka ardhur koha që të testohet besimi i kryeministrit Kurti në fatin që jeta ia ka sjellë

Podujeva, pavarësisht të gjitha bekimeve të saj, nuk është ndonjë qytet i veçantë. Vështirë se historia do të kishte ruajtur ndonjëherë ndonjë vend të rëndësishëm për qytetin e Podujevës. Por nganjëherë historia është edhe e paparashikueshme dhe kësisoj javën e kaluar qyteti i vogël i Podujevës u bë pa dashje epiqendër e fërkimeve gjeopolitike. Gjatë vizitës së kryeministrit Kurti në Podujevë javën e kaluar ai shpalli aty një kërkesë të re për Bashkimin Evropian: rruga integruese e Kosovës të ndahet nga dialogu. Kësisoj këtë momentum të ri në marrëdhëniet Kosovë – BE historiografia ndoshta edhe do ta arkivojë nën titullin Deklarata e Podujevës.

Përtej cinizmit, kërkesa e kryeministrit Kurti është fisnike dhe e drejtë. Nuk ka asnjë arsye që Kosova të paguajë faturat e refuzimit të Serbisë për avancimin e dialogut. Por sikur shumë shpesh në politikë çështja themelore nuk është nëse është një gjë fisnike dhe e drejtë, por a është e mundshme dhe reale.