Vështrime

A mund të jetë e vërtetë se Serbia i ka përmbushur të gjitha obligimet e Kosova jo

Shpesh në BE thonë se “niveli i besimit të ndërsjellë mes Kosovës dhe Serbisë është shumë i ulët”, që e vështirëson progresin në procesin e normalizimit të raporteve. Madje fraza “niveli shumë i ulët” përdoret për të zbutur faktin se nuk ka besim fare mes palëve në dialog. Kjo nuk është asgjë e re dhe kështu ka qenë gjatë tërë procesit. Dhe kjo është e natyrshme, sepse palët kanë hyrë në dialog për të mbrojtur qëndrimet dhe interesat e tyre kombëtare. Dhe ato janë të kundërta. Kosova ka hyrë në dialog për të normalizuar raportet me Serbinë si dy shtete sovrane. Serbia ka hyrë në dialog për të ruajtur përshtypjen se Kosova nuk është shtet dhe, nëse nuk është formalisht e administruar nga Serbia, atëherë asgjë në Kosovë nuk mund të ndodhë pa aminin e Serbisë. Dhe Serbia përmes dialogut, po ashtu, se Kosova nuk është shtet, se statusi i Kosovës nuk është zgjidhur, dhe si dëshmi se statusi nuk është çështje e kryer, përmendi pikërisht dialogun. Kemi dëgjuar disa herë nga përfaqësuesit e Serbisë se “sikur statusi të ishte çështje e kryer Kosova nuk do të vinte në dialog”. Me shumë sukses Serbia ka përdorur, dhe vazhdon ta përdorë, dialogun si argument kundër njohjes së Kosovës e në disa raste edhe për tërheqjen e njohjes. Në këtë mënyrë Serbia përmes dialogut ka arritur ta normalizojë mosnjohjen e Kosovës. Prandaj kur kanë qëllime krejt të kundërta, e sjellja shpesh përcillet me fyerje siç është ajo tash kur kryenegociatori i Serbisë e quan kryeministrin e Kosovës “Hitler të vogël” e flamurin e Kosovës “leckë”, nuk habit as niveli i madh i mosbesimit.

Që kur ka nisur dialogu para 12 vjetësh nuk kemi gjetur ndonjë gjurmë që BE-ja ta ketë fajësuar direkt Serbinë për mosrespektim të ndonjë obligimi. Por shpesh ka ndodhur që publikisht të qortohet Kosova. Edhe kur ndonjëherë nuk u ka pëlqyer ndonjë veprim, apo deklaratë e Beogradit, disa zyrtarë të BE-së këtë e kanë arsyetuar duke thënë se “Kosova u ka dhënë argumente”. Kjo ka ndodhur edhe kur kryeministër ishte Thaçi, edhe kur ishte Haradinaj, e ndodh edhe tash kur është Kurti. Ose vërtet Serbia gjithmonë i ka respektuar të gjitha obligimet nga dialogu e Kosova jo, ose BE-ja nuk është e paanshme në vlerësimet e saj. Mundësi tjetër nuk ka

Shpesh në BE thonë se “niveli i besimit të ndërsjellë mes Kosovës dhe Serbisë është shumë i ulët”, që e vështirëson progresin në procesin e normalizimit të raporteve. Madje fraza “niveli shumë i ulët” përdoret për të zbutur faktin se nuk ka besim fare mes palëve në dialog. Kjo nuk është asgjë e re dhe kështu ka qenë gjatë tërë procesit. Dhe kjo është e natyrshme, sepse palët kanë hyrë në dialog për të mbrojtur qëndrimet dhe interesat e tyre kombëtare. Dhe ato janë të kundërta. Kosova ka hyrë në dialog për të normalizuar raportet me Serbinë si dy shtete sovrane. Serbia ka hyrë në dialog për të ruajtur përshtypjen se Kosova nuk është shtet dhe, nëse nuk është formalisht e administruar nga Serbia, atëherë asgjë në Kosovë nuk mund të ndodhë pa aminin e Serbisë. Dhe Serbia përmes dialogut, po ashtu, se Kosova nuk është shtet, se statusi i Kosovës nuk është zgjidhur, dhe si dëshmi se statusi nuk është çështje e kryer, përmendi pikërisht dialogun. Kemi dëgjuar disa herë nga përfaqësuesit e Serbisë se “sikur statusi të ishte çështje e kryer Kosova nuk do të vinte në dialog”. Me shumë sukses Serbia ka përdorur, dhe vazhdon ta përdorë, dialogun si argument kundër njohjes së Kosovës e në disa raste edhe për tërheqjen e njohjes. Në këtë mënyrë Serbia përmes dialogut ka arritur ta normalizojë mosnjohjen e Kosovës. Prandaj kur kanë qëllime krejt të kundërta, e sjellja shpesh përcillet me fyerje siç është ajo tash kur kryenegociatori i Serbisë e quan kryeministrin e Kosovës “Hitler të vogël” e flamurin e Kosovës “leckë”, nuk habit as niveli i madh i mosbesimit.

Por ajo që ka dalë tash në shesh është se, pos mosbesimit mes Kosovës dhe Serbisë, në proces ka një mosbesim edhe mes palëve dhe Bashkimit Evropian. Jo vetëm presidenti i Serbisë, Vuçiq, por edhe zyrtarë të tjerë të Qeverisë shpesh javëve të fundit i kanë dhënë BE-së dhe disa zyrtarëve të saj epitete si “hipokritë”, “gënjeshtarë” dhe “mashtrues”.