Vështrime

Turqia do të jetë vërtet e lirë vetëm pa Erdoganin në krye

Këtë fundjavë Turqia gjendet para zgjedhjeve më të rëndësishme presidenciale dhe parlamentare të dekadave të fundit. Rizgjedhja e presidentit autokratik Rexhep Taip Erdogan mund ta polarizojë edhe më shumë Turqinë dhe të ngushtojë edhe më shumë liritë civile e demokratike. Fitorja e opozitës është shans për kthimin e Turqisë në binarët e normalitetit. Kryeministri i Shqipërisë me një mesazh banal ka vendosur të pozicionohet në anën e Erdoganit dhe rrjedhimisht edhe në anën e shkelësve të të drejtave të njeriut

Autokratët e Ballkanit do të shikojnë të dielën me shqetësim ndaj Turqisë ku për herë të parë ekzistojnë gjasa që presidenti Rexhep Taip Erdogan të dëbohet nga pushteti me votën e lirë të qytetarëve. Në prag të zgjedhjeve kryeministri i Shqipërisë u ngut të publikojë një mesazh përkrahjeje për Erdoganin, duke lavdëruar eksperiencën e presidentit turk. Ky lloj mesazhi, i paketuar me shumë fjalë boshe, është një demonstrim i solidaritetit mes autokratëve.

Për çfarë eksperience fliste kryeministri i Shqipërisë kur e përshkruante Erdoganin? Eksperienca e Erdoganit, veçanërisht në vitet e fundit, mund të përmblidhet kështu: pezullim faktik i parlamentit dhe përqendrim i pushtetit në duart e një njeriu, pra të Erdoganit. Futje nën kontroll të pothuaj të gjitha mediave. Kontroll i rreptë i institucioneve të pavarura (për dy vjet Erdogani largoi nga posti tre guvernatorë të Bankës Kombëtare) dhe e bëri ministër të Ekonomisë dhëndrin e tij, kualifikimi kryesor i të cilit për këtë detyrë të rëndësishme ishte se është i martuar me vajzën e Erdoganit.