Vështrime

Një shoqëri pa pranga

Më 1991 kriza jugosllave u shndërrua në luftë dhe kësisoj nisi procesi i shpërbërjes së shtetit shumëkombësh që s’kishte më perspektivë. Më 1 janar 1992 qeveria e Zvicrës mori vendim për vendosjen e vizave për tërë Jugosllavinë e atëhershme. Njëjtë vepruan edhe shtete të tjera të Europës. Kjo masë drastike i privoi edhe qytetarët e Kosovës nga liria e lëvizjes në Europë.

Heqja e regjimit të vizave për qytetarët e Kosovës i jep fund një padrejtësie shumëvjeçare dhe e afron shoqërinë kosovare edhe më shumë me Europën. Ky është lajmi më i mirë për Kosovën që nga viti 2010

Më 1991 kriza jugosllave u shndërrua në luftë dhe kësisoj nisi procesi i shpërbërjes së shtetit shumëkombësh që s’kishte më perspektivë. Më 1 janar 1992 qeveria e Zvicrës mori vendim për vendosjen e vizave për tërë Jugosllavinë e atëhershme. Njëjtë vepruan edhe shtete të tjera të Europës. Kjo masë drastike i privoi edhe qytetarët e Kosovës nga liria e lëvizjes në Europë.

Më 1986, për shembull, një student kosovar mund të merrte trenin në Fushë-Kosovë dhe të nisej për Zürich, München apo Paris – pa vizë. Në 30 vjetët e fundit kjo nuk ishte e mundur, andaj në Kosovë u rrit një gjeneratë në geto. Regjimi i vizave ndaj Serbisë, Malit të Zi dhe Maqedonisë u hoq më 2009. Më 2011 edhe Shqipëria dhe Bosnjë-Hercegovina hynë në grupin e shteteve të privilegjuara të Ballkanit.