Vështrime

A mund të jenë gazetarët aktivistë?

Gazetarët dhe avokuesit – krahas kolumnistëve dhe freelancerëve si Linekeri – duhet të jenë objektivë, që do të thotë se duhet të përpiqen për saktësi. Por mbështetja e një kauze dhe ndërtimi i një komuniteti në emër të saj nuk janë e njëjta gjë me “anësinë”. Për më tepër, kur mbrojtja e fjalës së lirë dhe e shtypit vihet në sulm të pamëshirshëm nga autokratët, virtyti i paanshmërisë mund të shndërrohet në ves

A duhet që gazetarët ta thonë dhe ta shkruajnë atë që e mendojnë? Polemikat e kohëve të fundit u dhanë urgjencë të re pyetjeve të vjetra mbi etikën profesionale të gazetarëve dhe rolin e tyre politik në demokraci.

Një padi ekzistuese për shpifje shpërfaqi se si - dhe sa shpesh – spikerët e Fox News i gënjejnë shikuesit në lidhje me pretendimet se zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 në SHBA ishin “vjedhur”. BBC-ja e suspendoi ish-sulmuesin e futbollit, Gary Lineker, për postimet e tij në Twitter, që i kritikonin politikat e Qeverisë britanike për refugjatët, që u pretendua se përbënin shkelje të angazhimit tradicional të transmetuesit për paanshmëri. Ndërkaq gazetarët gjetkë po debatojnë nëse marrja e një pozicioni politik e kalon vijën e rrezikshme ndarëse drejt “aktivizmit”.