Vështrime

Mercenarët serbë në shërbim të Rusisë

Dejan Beriq lufton prej vitesh në anën e separatistëve prorusë në Ukrainë. Nacionalistët në Beograd e lartësojnë atë si hero. Beriq nuk është rast i izoluar. Drejtësia serbe deri më tani ka dënuar rreth 30 veta për shkak të pjesëmarrjes në luftë në Ukrainë.

Dejan Beriq lufton prej vitesh në anën e separatistëve prorusë në Ukrainë. Nacionalistët në Beograd e lartësojnë atë si hero. Beriq nuk është rast i izoluar. Drejtësia serbe deri më tani ka dënuar rreth 30 veta për shkak të pjesëmarrjes në luftë në Ukrainë.

“Një dezinformatë e rrezikshme e Ukrainës”. “Një gënjeshtër”. Me këto fjalë ministri serb i Mbrojtjes, Nebojsha Stefanoviq, përgënjeshtroi lajmet se mercenarët serbë janë duke luftuar në radhët e trupave proruse në Ukrainën Lindore. Stefanoviq deklaroi kështu para një viti, pasi Rusia sulmoi Ukrainën. Ndërkohë, Stefanoviq nuk është më në detyrë, sepse me sa duket, ka intriguar kundër kryetarit të gjithëpushtetshëm, Aleksandar Vuçiq. Në mediat serbe dhe perëndimore bëhet fjalë për 1500 telefonata të përgjuara të Vuçiqit.

Javën që shkoi drejtësia serbe konfirmoi se afër qytezës së Rumës në veriperëndim të vendit ishte bastisur një shtëpi. Ajo u takon prindërve të Dejan Beriqit, mercenarit, mbase më famëkeq serb në shërbim të Rusisë. Kundër këtij snajperisti, i cili supozohet të jetë 48-vjeçar, është duke u zhvilluar një procedurë hetimore për shkak të pjesëmarrjes në agresionin rus kundër Ukrainës. Aksioni policor u zhvillua pasi Beriq nga mesi i dhjetorit postoi në kanalin e tij në Youtube një video me informata se si vullnetarët serbë mund t’u bashkëngjiten forcave ruse në Ukrainë.