Vështrime

Xhaka!

A provokon Granit Xhaka? Po, por zakonisht kur e provokojnë. Futbolli nuk është balet. I ngjan një lufte ku shpesh dominojnë edhe instinktet arkaike. Në mendjen e çdo ultranacionalisti serb mbizotëron dëshpërimi që Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri dhe të tjerët nuk janë hedhur në ndonjë varr masiv, por, shih ti, luajnë futboll, madje e mposhtin Serbinë në garën më të rëndësishme të sportit më të popullarizuar të botës

A provokon Granit Xhaka? Po, por zakonisht kur e provokojnë. Futbolli nuk është balet. I ngjan një lufte ku shpesh dominojnë edhe instinktet arkaike. Në mendjen e çdo ultranacionalisti serb mbizotëron dëshpërimi që Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri dhe të tjerët nuk janë hedhur në ndonjë varr masiv, por, shih ti, luajnë futboll, madje e mposhtin Serbinë në garën më të rëndësishme të sportit më të popullarizuar të botës

Duket se disa gazetarë në mediat në Zvicër dhe pjesërisht në Gjermani kanë vendosur t'ia ndërrojnë mbiemrin Granit Xhakës. Duan t'ia vendosin mbiemrin Provokatori.

Granit Provokatori! Prej se ka marrë fund ndeshja mes Zvicrës dhe Serbisë, një numër i konsiderueshëm i gazetarëve të sportit nuk mund të formulojnë një fjali për Xhakën pa e përmendur fjalën provokim. Kjo është një qasje e çuditshme, njëdimensionale, aspak reflektuese ndaj ndeshjes që u zhvillua të premten e kaluar në Doha. Si përherë realiteti është i ndërlikuar dhe ai bëhet edhe më i ndërlikuar kur gazetarët e sportit (me përjashtime!) futen në terrenin e analizës politike dhe historike. Në rastin e Xhakës ekziston një prirje tejet tendencioze e gazetarëve që krejt faji t'i ngarkohet atij. Vazhdimisht nënvizohet se "serbët nuk bën të provokohen", "politika duhet të qëndrojë jashtë stadiumit" dhe mendime të tilla banale. (Banale në kuptim të mendimeve që e kanë humbur forcën shprehëse për shkak të përsëritjes së shpeshtë dhe janë bërë bajat).