Vështrime

Riimagjinimi i lidhjeve tona globale

Pyetja është nëse vendet dhe bizneset mund t'i zbusin këto rreziqe pa hequr dorë nga avantazhet e panumërta të tregtisë globale. Disa tashmë po përqafojnë diversifikimin. Shumë kompani të elektronikës së konsumit kanë zgjeruar gjurmët e tyre të prodhimit në Indi dhe Vietnam për të reduktuar varësinë nga Kina dhe për të hyrë në tregjet në zhvillim

Evropa po përballet me ndërprerje në furnizimet e saj me energji. Lindja e Mesme dhe Afrika po përballen me mungesën e grurit. Dhe pothuajse të gjithë kanë luftuar për të vënë në dorë gjysmëpërçuesit. Ndërsa ndërprerjet në flukset e produkteve jetike bëhen gjithnjë e më të zakonshme, ekonomitë dhe kompanitë kanë zgjedhje të rëndësishme për të bërë. Më e rëndësishmja duket të jetë tërheqja nga integrimi global apo riimagjinimi i tij.

Për shumë njerëz tundimi për t'u tërhequr mund të jetë i fortë. Nga lufta e Rusisë ndaj Ukrainës te rivaliteti kinezo-amerikan, rendi botëror po kontestohet gjithnjë e më shumë dhe kur zinxhirët e vlerave janë globale, një përçarje e vetme mund të jehojë në të gjithë planetin. Por, siç tregojmë në një dokument të ri kërkimor, tërheqja nga këto zinxhirë vlerash nuk do të ishte aq e lehtë sa mund të supozohej.