Vështrime

Çfarë të bën fashist?

Është një dështim i gjykimit politik për të ngatërruar të djathtën ekstreme të sotme dhe fashizmin. Por është e domosdoshme të shikohet nga afër se si zhvillohet e djathta ekstreme me kalimin e kohës. Një zhvendosje drejt fashizmit – e përfaqësuar nga angazhimet e hapura ndaj autoritarizmit dhe glorifikimi i dhunës – mund të ndodhë shpejt, por gjithashtu mund të ndodhë mjaft ngadalë. Në çdo rast, sjellja e elitave tradicionale është një faktor kyç për t'u parë. Ky është një nga mësimet më pak të kuptuara të ngritjes së fashizmit të Musolinit në Italinë e shekullit XX

Pothuajse saktësisht një shekull pas marshimit të liderit fashist, Benito Mussolini, në Romë dhe ngjitjes në Kryesinë italiane, një politikane, partia e së cilës i ka rrënjët te fashistët, Giorgia Meloni, është emëruar si kryeministre e Italisë. A jemi dëshmitarë të rikthimit të fashizmit me shkronja të vogla – fenomen politik që ka rezonuar shumë përtej Italisë që nga viti 1922?

Derisa nuk ka asgjë të keqe me shtrimin e pyetjes, thënia e fjalëve të pista në mënyrë shumë liberale mund ta bëjë më të lehtë për liderët e ekstremit të djathtë të pretendojnë se meqenëse kritikët e tyre gjithmonë e teprojnë, ata gjithashtu duhet të fryjnë kërcënimin ndaj demokracisë. Në mënyrë të parashikueshme, Meloni bëri shumë përpjekje për t’u distancuar nga fashizmi në fjalimin e saj të parë në Parlament.