Vështrime

Si të ndërtohet Komuniteti Politik Evropian

Deklarata e përbashkët që ka shumë të ngjarë të pasojë samitin e EPC-së duhet t'u kërkojë vendeve pjesëmarrëse të nënshkruajnë një marrëveshje detyruese deri në pranverën e vitit 2023. Ky dokument duhet të përcaktojë misionin e trupit të ri, fushat e bashkëpunimit, burimet buxhetore dhe kriteret e anëtarësimit. Paralelisht, BE-ja duhet të avancojë reformat institucionale dhe vendimmarrëse. Agjenda përkatëse e reformave duhet të përcaktohet menjëherë pas zgjedhjeve të Parlamentit Evropian 2024, në mënyrë që reforma institucionale dhe zgjerimi të përfundojnë deri në vitin 2030

Kur historianët e kthejnë kokën pas në samitin inaugurues të Komunitetit Politik Evropian (EPC), i cili do të zhvillohet në Pragë më 6 tetor, ata mund ta konsiderojnë një moment vendimtar për projektin e integrimit të Evropës. Ose mund ta shohin thjesht si një fusnotë.EPC-ja, siç u propozua në maj nga presidenti francez, Emmanuel Macron, synon të shërbejë si një forum për liderët evropianë për të "gjetur një hapësirë të re për bashkëpunimin politik dhe të sigurisë" dhe për të diskutuar çështje me interes të përbashkët, si politika energjetike dhe infrastruktura. Samiti i Pragës do të mbledhë së bashku liderët e vendeve anëtare të BE-së dhe vendeve që kërkojnë anëtarësim, duke përfshirë Ukrainën dhe Moldavinë. Ai do të përfshijë gjithashtu vende jashtë Bashkimit Evropian, si Izraeli, Zvicra dhe Turqia. Pavarësisht se ka miratuar Brexit-in, kryeministrja e Mbretërisë së Bashkuar, Liz Truss, do të marrë pjesë në mbledhje.

Lufta në Ukrainë ka nxjerrë në pah nevojën për të riformuar marrëdhëniet e BE-së me fqinjët e saj. Politika Evropiane e Fqinjësisë – një kornizë e krijuar për të thelluar lidhjet me fqinjët lindorë dhe jugorë të BE-së – ka dështuar dhe procesi i zgjerimit është dhimbshëm i ngadalshëm. Duke ua dhënë statusin e kandidatit Ukrainës dhe Moldavisë në qershor, udhëheqësit e BE-së demonstruan llojin e veprimit të vendosur që kërkon peizazhi i ri gjeopolitik. Por vendimi rezultoi gjithashtu në një enigmë: BE-ja ose mund të përshpejtojë procesin e saj të zgjerimit ose të mbajë kriteret dhe orarin aktual, gjë që do t'u kërkonte aplikantëve të prisnin për një dekadë.