Vështrime

Kërcënimi populist i klimës

Sipas një studimi të fundit, në 25 vende për më shumë se një dekadë partitë populiste të krahut të djathtë kanë pasur ndikim të vazhdueshëm negativ në ambiciet klimatike, duke i bërë objektivat ndërkombëtare edhe më të vështira për t'u arritur

Populizmi reaksionar tani është pengesa më e madhe për trajtimin e ndryshimeve klimatike. Me mohimin e plotë të klimës që nuk është më opsion, politikanët populistë e kanë pozicionuar veten gjithnjë e më shumë si dyshues dhe vonues të klimës, dhe kjo qasje e re po rezulton të jetë mjaft tinëzare. Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike paralajmëron se emetimet globale të gazeve serrë duhet të arrijnë kulmin brenda tre viteve për të mbajtur objektivin e marrëveshjes së Parisit prej 1.5° celsius; duke ngadalësuar veprimin efektiv, taktikat e populistëve të sotëm po bëhen kërcënim ekzistencial.

Ky trend është i kthyeshëm, por këmbëngulës. Pas shpërbërjes së zotimeve të Amerikës për klimën nga ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, administrata e Bidenit ka arritur të miratojë legjislacionin historik të klimës, pavarësisht nga erërat e dukshme që ishin kundër. Mirëpo mundësitë për prishësit e klimës populiste mbesin. Studimi i fundit në Nature tregon se, edhe pse mbështetësit e politikave klimatike janë shumë më të mëdhenj se kundërshtarët e tyre në mbarë vendin, shumica e amerikanëve besojnë se e kundërta është e vërtetë. Duke pasur parasysh këtë “realitet të rremë shoqëror”, legjislacioni i klimës premton të jetë çështje pykë në zgjedhjet afatmesme të nëntorit.