Vështrime

Zeitenwende, një fjalë që nuk u shqiptua lehtësisht

Mund të jetë duke u ravijëzuar një tërësi e re evropiane e me qartësi për Ballkanin Perëndimor në të

Mund të jetë duke u ravijëzuar një tërësi e re evropiane e me qartësi për Ballkanin Perëndimor në të

1.

Tri ditë pas fillimit të agresionit rus në Ukrainë, kryeministri gjerman, Olaf Scholz, përmblodhi në një fjalë atë që shumë analistë përpiqeshin të shpjegonin në shkrime të gjata dhe të mirëmbështetura në fakte. Fjala është “zeitenwende” dhe e përkthyer thjesht do të ishte “pikë kthese”. Në kontekstin në të cilin u shqiptua dhe besoj kështu do lexuar atë, “zeitenwende” do të jetë ai moment që do ta mbajmë mend pas ca vjetësh dhe do të shënojë momentin e ndryshimit të jetëve tona në kontinentin evropian.