Vështrime

Inflacioni si dramë e fuqishme politike e shkuar keq

Pas dy dekadash të rritjes së çmimeve të aseteve të mbështetur nga banka qendrore dhe rritjes së borxhit të korporatave, inflacioni i vogël i çmimeve ishte gjithçka që duhej për t'i dhënë fund dramës së pushtetit që i dha formë botës pas vitit 2008 në imazhin e një klase të ringjallur sunduese. Pra, çfarë ndodh tani?

Loja e fajësimit për rritjen e çmimeve po vazhdon. A e shkaktoi ngritjen e inflacionit derdhja e tepërt e parave të bankës qendrore për një kohë të gjatë? A ishte Kina, ku shumica e prodhimit fizik kishte lëvizur përpara se pandemia të mbyllte vendin dhe të prishte zinxhirët e furnizimit global? A ishte Rusia, pushtimi i së cilës në Ukrainë mori pjesën e madhe të furnizimit global të gazit, naftës, drithërave dhe plehrave? A ishte zhvendosje e fshehtë nga masat shtrënguese para pandemisë në mallra fiskale të pakufizuara?

Përgjigjja është ajo që testuesit nuk e hasin kurrë: Të gjitha sa më sipër dhe asnjë nga sa më sipër.