Vështrime

Si mund t’i kundërpërgjigjet SHBA-ja ndikimit kinez në Lindjen e Mesme?

Angazhimi ekonomik mbetet mjeti më efektiv i Kinës për zgjerimin e ndikimit të saj gjeopolitik. Në vitin 2020, tregtia e mallrave midis Kinës dhe Lindjes së Mesme arriti në 272 miliardë dollarë

Kur presidenti amerikan Joe Biden do ta vizitojë Lindjen e Mesme muajin që vjen, nikoqirët e tij – në veçanti, Arabia Saudite – me shumë gjasë do të tentojnë ta bindin që të riangazhohet për rajonin. Larg nga mundësia që Shtetet e Bashkuara të përqendrohen në forcimin e pozitës në garën me fuqitë e mëdha si Kinën dhe Rusinë, vendet nikoqire mund të argumentojnë se mospërfshirja strategjike nga Lindja e Mesme i jep mundësi Kinës që të forcojë përhapjen e ndikimit të saj rajonal. Mirëpo realiteti nuk është kaq i thjeshtë.

Si prodhuese e madhe e karburanteve fosile, Lindja e Mesme është qartësisht e rëndësishme për SHBA-në. Në fakt, janë çmimet e larta të energjisë ato që e kanë detyruar Bidenin të përpiqet të rregullojë marrëdhëniet e tij me Arabinë Saudite. Deri në kohët e fundit Bideni po i shmangej princit të kurorës Mohammed bin Salman, sundimtarit de facto të vendit për shkak të rolit të tij të dyshuar në vrasjen e gazetarit saudit, Jamal Khashoggi, në Turqi në tetorin e vitit 2018.