Vështrime

Duke pritur presidentin Trump

1.

Ndarjes gjeopolitike të shkaktuar nga lufta e Rusisë kundër Ukrainës së shpejti do t’i bashkëngjitet edhe ndarja mes liderëve e vendeve që duan t’i zgjidhin problemet gjatë kësaj administrate amerikane dhe atyre që kanë filluar të vënë bast në një administratë alla-Trump

1.

Thuhet se princi i kurorës i Arabisë Saudite, Mohamed Bin Selman, refuzoi thirrjen telefonike të presidentit Biden. Thirrja ishte pjesë e një iniciative të gjerë diplomatike amerikane që kishte pak a shumë një porosi: le të shtojnë prodhimin vendet që kanë naftë në mënyrë që çmimi i saj, i ngritur nga lufta në Ukrainë, të zbresë dhe kështu me një gur të goditen dy caqe. Pra, nga njëra anë, të zbresë kostoja e energjisë në ekonominë botërore dhe nga ana tjetër të zvogëlohen të hyrat e naftës për Rusinë e Putinit, dhe kështu mundësia e tij për vazhdimin e financimit të luftës në Ukrainë.