Vështrime

Viti i kthesave historike

Kemi hyrë edhe në javën e dytë të invazionit rus në Ukrainë. Edhe në parashikimet e skeptikëve më të mëdhenj, vështirë që do të mund të parashikohej se pushtimi rus do të ishte në përgjithësi një makth logjistik dhe operativ i Ushtrisë ruse. Pritshmëritë e Vladimir Putinit dhe të makinerisë së tij vrastare kanë qenë se Ukraina do të pushtohej tërësisht brenda 48-orësh.

Rruga deri te paqja, si dhe proceset e rindërtimit të Ukrainës do të jenë të gjata, mirëpo njerëzimi dhe shoqëritë demokratike është mirë që t’i vendosin këto masa ndëshkuese, e nëse ato aplikohen ndaj një superfuqie botërore, atëherë shtetet më të vogla e të brishta kanë diçka për të mësuar nga kjo gjë

Kemi hyrë edhe në javën e dytë të invazionit rus në Ukrainë. Edhe në parashikimet e skeptikëve më të mëdhenj, vështirë që do të mund të parashikohej se pushtimi rus do të ishte në përgjithësi një makth logjistik dhe operativ i Ushtrisë ruse. Pritshmëritë e Vladimir Putinit dhe të makinerisë së tij vrastare kanë qenë se Ukraina do të pushtohej tërësisht brenda 48-orësh.

Llogaritë e tyre shkuan huq, sidomos aty ku ata nuk kanë pritur rezistencë nga ana e popullit ukrainas, por pritje të Ushtrisë ruse si një shpëtimtare e tyre. Dorëzimi i pakusht i Ushtrisë ukrainase gjatë pushtimit të Krimesë nga ana e Ushtrisë ruse në vitin 2014, ka ndikuar që llogaritë e tyre operative për pushtimin total të Ukrainës deri më tani të pësojnë fiasko ushtarake për një ushtri, e cila konsiderohet superfuqi botërore. Ndërkohë, taktika sulmuese e Ushtrisë ruse ka ndryshuar dhe ajo vërehet në qasjen e saj në qytetet në lindje dhe në jug të Ukrainës, si në Mariupol për shembull, ku granatimet nga artileria e rëndë dhe aeroplanët sulmues ushtarakë bëhen 24 orë në ditë. Shkatërrimet e qytetit janë apokaliptike dhe raportohet për mbi një mijë civilë të vrarë. Qyteti ka mbetur pa furnizim me energji elektrike, ujë, si dhe furnizim me ushqime për popullatën civile të ngujuar në atë ferr. Dje u raportua edhe për bombardimin e spitalit të maternitetit, ku kishte ardhur deri te shkatërrimi total i tij dhe me një krater të thellë të dukshëm në oborrin e spitalit. U raportua për 17 persona të lënduar, që u gjetën nën rrënoja.