Vështrime

S’ka më asnjë arsyetim që të mos u hiqen vizat kosovarëve këtë vit

Është bërë tashmë e vetëkuptueshme që për kosovarët një prej urimeve më të rëndësishme për vitin e ri të jetë ai që të liberalizohen vizat. Secili vit i cili kaloi pa liberalizim vizash ishte një më tepër për jetën e kosovarëve. Fundi i vitit të shkuar kaloi për disa duke tentuar që të caktojnë ndonjë termin në ndonjë ambasadë të BE-së për diku në pranverë, që të kërkojnë vizë, me mundësi jo të vogël që të refuzohen, e të shpenzojnë një shumë të madhe të parave. Ndërkohë, të gjithë qytetarët e vendeve të tjera të rajonit pa viza mund të udhëtojnë në vendet e BE-së dhe në ato që nuk janë në BE, por janë pjesë e zonës së lëvizjes së lirë pa kontrolle kufitare të Schengenit, si Zvicra, Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni. Këtë mundësi qytetarët e rajonit e gëzojnë për më shumë se 10 vjet.

Edhe problemi serioz i keqpërdorimit të liberalizimit të vizave nga shtetasit e Shqipërisë, që është përmendur si pengesë për heqjen e vizave kosovarëve, është zgjidhur. Shqiptarët më nuk janë ndër grupet më të mëdha të azilkërkuesve në vendet e BE-së. Të përdoret “shembulli i keq” nga e kaluara pas liberalizimit të vizave për Shqipërinë dhe Gjeorgjinë, si arsyetim për hezitimin në liberalizimin e vizave për Kosovën, pos që është e padrejtë, tashmë është edhe e panevojshme. Kosova edhe pa liberalizim vizash ka dëshmuar se është e gatshme t’i riatdhesojë azilkërkuesit e rrejshëm. Ndërsa ata që keqpërdorin liberalizimin mund të sanksionohen nga vetë vendet e BE-së, duke ua ndaluar hyrjen për disa vjet

Është bërë tashmë e vetëkuptueshme që për kosovarët një prej urimeve më të rëndësishme për vitin e ri të jetë ai që të liberalizohen vizat. Secili vit i cili kaloi pa liberalizim vizash ishte një më tepër për jetën e kosovarëve. Fundi i vitit të shkuar kaloi për disa duke tentuar që të caktojnë ndonjë termin në ndonjë ambasadë të BE-së për diku në pranverë, që të kërkojnë vizë, me mundësi jo të vogël që të refuzohen, e të shpenzojnë një shumë të madhe të parave. Ndërkohë, të gjithë qytetarët e vendeve të tjera të rajonit pa viza mund të udhëtojnë në vendet e BE-së dhe në ato që nuk janë në BE, por janë pjesë e zonës së lëvizjes së lirë pa kontrolle kufitare të Schengenit, si Zvicra, Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni. Këtë mundësi qytetarët e rajonit e gëzojnë për më shumë se 10 vjet.

Për gjithë këtë kohë, kosovarët kanë dëgjuar nga politikanët e tyre jo vetëm premtime, por edhe “garanci” se “këtë vit vizat do të liberalizohen”. Dhe i kanë kritikuar ashpër ata që kanë tërhequr vërejtjen se një gjë e tillë nuk duket reale të ndodhë. Kosovarët janë kënaqur edhe duke dëgjuar përsëritjen e mbështetjes nga Parlamenti Evropian, shpesh duke mos e kuptuar se një mbështetje e tillë nuk është gjë e re e as që ka më ndikim te shtetet anëtare, të cilat duhet ta miratojnë këtë vendim.