Vështrime

Rivlerësimi i kryeministrit izraelit më jetëgjatë në pushtet

Rivlerësimi i kryeministrit izraelit më jetëgjatë në pushtet

Unë kam ndjekur politikën dhe historinë izraelite për pothuajse aq kohë sa mbaj mend. Në moshën 71-vjeçare, Netanyahu është kryeministri i parë izraelit më i ri se unë. Prisja pak surpriza dhe kur Netanyahu humbi punën, mbeta i shtangur. Ai nuk është lideri i parë izraelit që del në gjyq. Ish-kryeministri, Ehud Olmert, kreu 16 muaj burgim për korrupsion. Gjatë viteve, një numër i konsiderueshëm i ministrave dhe kryebashkiakëve të kabinetit u dërguan gjithashtu në burg për krime financiare. Kështu, izraelitët shpesh janë të prirë të mos u besojnë udhëheqësve të tyre derisa të provohet se janë të pafajshëm

Në verën e vitit 2019, kryeministri izraelit, Benjamin Netanyahu, festoi një datë triumfuese. Atë ditë, më 21 korrik, ai numëroi 4.876 ditë jo të njëpasnjëshme në detyrë, një ditë më shumë se David Ben-Gurion, i cili në vitin 1948 u bë kryeministri i parë i Izraelit, vlerëson revista gjermane “Der Spiegel”.

Në atë kohë, një brez i tërë izraelitësh kishin ardhur për të identifikuar termin kryeministër me emrin e Netanyahut, ashtu siç unë dhe njerëzit e brezit tim e kishim lidhur termin me emrin Ben-Gurion. Netanyahu është i vetmi kryeministër izraelit që ka kaluar ndonjëherë Ben-Gurion, por festimi i asaj dite mund të ketë qenë rasti i fundit i gëzueshëm në karrierën e tij politike: në fakt, duket se ka shënuar fillimin e rënies së tij.