Vështrime

Edhe një herë për Ukrainën

Fokusimi i përpjekjeve për njohjen e Ukrainës si një vend me neutralitet permanent, sipas shembullit të Austrisë pas Luftës së Dytë Botërore, përbën zgjidhjen më optimale dhe më të pranueshme për të gjithë, të cilën edhe rusët do ta pranonin. Opsion tjetër ngelet ulja para ekranit në janar të vitit 2022 për të parë “live” agresionin rus të radhës kundër territorit e popullsisë së rajonit të Donbas, ndoshta edhe kundër krejt zonës ndërmjet lumit Dniepër dhe kufirit rus

Ukraina, para dhe pas aneksimit të Krimesë

Në faqet e kësaj gazete të respektuar, pas aneksimit rus të Krimesë kisha thënë disa fjalë për lëshimet themelore të perëndimorëve, që i kishin bërë ndaj agresionit rus atje. Këto lëshime vinin si pasojë direkte e lëshimeve amerikane, të bëra në Siri, pas helmimeve tragjike të verës së vitit 2013, kur u kërkua ndihma ruse për ta bindur Bashir al Asadin të dorëzojë armët kimike, në vend të sulmit ushtarak kundër këtij të fundit. Gjendja përshkallëzoi sërish, pa vonuar shumë, në pjesë të tjera të Ukrainës, në lindje të saj, në Luhansk dhe Donetsk (rajoni Donbas të Ukrainës). Sjelljet ruse, jashtë çdo dyshimi, flasin për një grabitqar me sjellje që janë jashtë çdo norme ndërkombëtare mbi marrëdhëniet në mes të shteteve sovrane.