Vështrime

A ka më kuptim centrizmi?

Centrizmi procedural nuk ka më asnjë kuptim kur kundërshtarët politikë të askujt nuk respektojnë më procedurat, siç është tani në rastin me republikanët. Mirëpo, situata është edhe më e keqe për centrizmin pozicional. Nëse njëra palë e refuzon demokracinë, barazia është bashkëfajësi. Nëse Sinema dhe Manchin nuk kanë asgjë për të thënë për veten e tyre përtej centrizmit zombie, centrizmit procedural dhe atij pozicional, edhe vetë votuesit e tyre mund t’i ndëshkojnë ata përfundimisht për pengimin e iniciativave politike që në fakt janë shumë të njohura

Plani ambicioz i presidentit amerikan, Joe Biden, ka ngecur dhe është krahasuar nga dy senatorë demokratë, Kyrsten Sinema nga Arizona dhe Joe Manchin nga Virxhinia Perëndimore, të cilët rregullisht përshkruhen si “centristët”.

Shumë observatorë kanë qenë në mendime se çka saktësisht ky emërtim nënkupton në vitin 2021. Nuk janë vetëm cinikët ata që dyshojnë se këto figura nuk janë dhe aq centriste sa egocentrike, të udhëhequra vetëm nga imperativi i rizgjedhjes.