Vështrime

Më shumë shqiptarë ka në BE sesa në Kosovë apo Shqipëri

Një gazetari nga Brukseli i kishte mbetur në kokë një deklaratë shumë e papritur, por shumë domethënëse, e një vajze të re nga Tirana, e cila sapo kishte mbaruar fakultetin. I kishte thënë se po pret të shkojë në Itali ose Gjermani. Gjermanishten e kishte mësuar në një kurs, kurse italishten e dinte si “çdo i ri nga Shqipëria!”. “Nuk mund të pres derisa vendi im të integrohet në BE. Unë do të shkoj vetë”, kishte thënë ajo. Përderisa vendet e rajonit ku jeton numri më i madh i shqiptarëve (Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut) ndodhen ose në fazën e hershme ose nuk e kanë bërë as hapin fillestar të integrimit në BE. Me miliona shqiptarë tashmë janë duke jetuar dhe punuar në shtete të Bashkimit Evropian dhe në shtete të tjera perëndimore që formalisht nuk janë vende anëtare. Dhe trendi nuk ka të ndalur. Deri para disa vjetësh shkonin ilegalisht dhe e rregullonin statusin më vonë, ndërsa tash këtë e bëjnë kryesisht në mënyrë legale, me leje pune ose duke u martuar.

Nuk ka asnjë dyshim se sot më shumë shqiptarë (etnikë, me prejardhje e jo me shtetësi) jetojnë në BE sesa në Kosovë e me gjasë edhe më shumë se në Shqipëri. Shqipëria ka rënë nën 3 e Kosova nën 2 milionë banorë rezidentë. Nëse llogarisim të gjithë shqiptarët në vendet e BE-së, plus Zvicrën dhe Britaninë e Madhe, gjasat janë të mëdha të jenë mbi 3 milionë. E shqiptarët vazhdojnë të jenë në krye të listës së atyre që largohen apo duan të largohen nga vendi i tyre

Një gazetari nga Brukseli i kishte mbetur në kokë një deklaratë shumë e papritur, por shumë domethënëse, e një vajze të re nga Tirana, e cila sapo kishte mbaruar fakultetin. I kishte thënë se po pret të shkojë në Itali ose Gjermani. Gjermanishten e kishte mësuar në një kurs, kurse italishten e dinte si “çdo i ri nga Shqipëria!”. “Nuk mund të pres derisa vendi im të integrohet në BE. Unë do të shkoj vetë”, kishte thënë ajo. Përderisa vendet e rajonit ku jeton numri më i madh i shqiptarëve (Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut) ndodhen ose në fazën e hershme ose nuk e kanë bërë as hapin fillestar të integrimit në BE. Me miliona shqiptarë tashmë janë duke jetuar dhe punuar në shtete të Bashkimit Evropian dhe në shtete të tjera perëndimore që formalisht nuk janë vende anëtare. Dhe trendi nuk ka të ndalur. Deri para disa vjetësh shkonin ilegalisht dhe e rregullonin statusin më vonë, ndërsa tash këtë e bëjnë kryesisht në mënyrë legale, me leje pune ose duke u martuar.

Për t’u kuptuar ky trend mjafton të analizohen dasmat në Kosovë gjatë stinës së verës. Mjafton të shikohet se sa të rinj që martohen do të vazhdojnë pas martesës të qëndrojnë në Kosovë. Shpesh dominojnë çiftet e reja ku njëri është nga Kosova e tjetri nga diaspora dhe pas martesës janë të rralla çiftet e tilla që vendosin të nisin jetën bashkëshortore në Kosovë. Në Shqipëri është një fenomen i ngjashëm.