Vështrime

Në Kosovë askush nuk e ka votën të garantuar

Kaluan edhe një palë zgjedhje interesante në Kosovë dhe, bazuar në dallimin e vogël mes fituesve dhe humbëse, pa dyshim dramatike. Do të bëhen analiza tash se kush është fitues e kush humbës. Dhe që në fillim tri partitë politike të cilat pësuan një disfatë të rëndë në zgjedhjet nacionale, LDK, PDK dhe AAK, ndihen tash fituese. Përderisa në zgjedhjet nacionale ranë në nivelin më të ulët në histori, tash kanë fituar numrin më të madh të komunave, që të tria kanë më shumë komuna ku do ta kenë kryetarin nga radhët e tyre sesa Lëvizja Vetëvendosje.

Zgjedhjet lokale në Kosovë dëshmuan se ka një emancipim politik edhe të qytetarëve, edhe të partive politike. Shpejtësia e numërimit të votave dhe njohja e menjëhershme e rezultateve nga humbësit e dëshmojnë këtë. Partitë politike mund të nxjerrin shumë mësime nga rezultatet e këtyre zgjedhjeve. Por tri janë kryesore: nuk ka votë të garantuar për askënd, në zgjedhjet lokale kandidatët janë më të rëndësishëm sesa partitë, dhe se ndryshimet brenda partive politike japin fryt

Kaluan edhe një palë zgjedhje interesante në Kosovë dhe, bazuar në dallimin e vogël mes fituesve dhe humbëse, pa dyshim dramatike. Do të bëhen analiza tash se kush është fitues e kush humbës. Dhe që në fillim tri partitë politike të cilat pësuan një disfatë të rëndë në zgjedhjet nacionale, LDK, PDK dhe AAK, ndihen tash fituese. Përderisa në zgjedhjet nacionale ranë në nivelin më të ulët në histori, tash kanë fituar numrin më të madh të komunave, që të tria kanë më shumë komuna ku do ta kenë kryetarin nga radhët e tyre sesa Lëvizja Vetëvendosje.

Tregim në vete është fakti se Lista Srpska për nga numri i komunave që do t’i udhëheqë është fituese me 12 komuna. Por në komunat me shumicë serbe në Kosovë nuk ka pluralizëm politik e as nuk ka kushte për një garë demokratike të barabartë zgjedhore. Edhe rezultatin në këto komuna e imponon Beogradi.