Vështrime

Me oksigjen industrial dhe mjedra patriotike kundër koronës

Ndërkohë që bota flet për një tabletë me emrin “Molnupiravir”, e cila ndoshta para vitit të ri do të dalë në treg dhe do të përdoret kundër koronës, në Bosnjë-Hercegovinë dominojnë tema të tjera. Kryetari i Banjallukës, kryeqytetit të pjesës së qeverisur nga serbët në Bosnjë, këto ditë doli para mediave dhe ngriti akuza të rënda kundër pushtetarëve. Drashko Stanivukoviq tha se dispononte me dëshmi që në disa spitale në “republikën serbe” (si në Banjallukë, Trebinje, Doboj) pacientët me koronë – ndërsa kanë qenë të lidhur me respiratorë - janë trajtuar me oksigjen industrial dhe jo me oksigjen mjekësor. Autoritetet e përgënjeshtruan lajmin, pastaj thanë se oksigjeni ishte i pastër, domethënë nuk e përjashtuan eksplicit-përdorimin e oksigjenit industrial për trajtimin e pacientëve.

Oksigjeni industrial përdoret për të salduar. Në disa spitale në pjesën e qeverisur nga serbët në Bosnjë me këtë oksigjen janë trajtuar edhe pacientët e goditur nga korona. Në federatën boshnjako-kroate një ndërmarrje për prodhimin e mjedrave e ka fituar tenderin për të blerë respiratorë në Kinë, të cilët rezultuan të papërdorshëm

Ndërkohë që bota flet për një tabletë me emrin “Molnupiravir”, e cila ndoshta para vitit të ri do të dalë në treg dhe do të përdoret kundër koronës, në Bosnjë-Hercegovinë dominojnë tema të tjera. Kryetari i Banjallukës, kryeqytetit të pjesës së qeverisur nga serbët në Bosnjë, këto ditë doli para mediave dhe ngriti akuza të rënda kundër pushtetarëve. Drashko Stanivukoviq tha se dispononte me dëshmi që në disa spitale në “republikën serbe” (si në Banjallukë, Trebinje, Doboj) pacientët me koronë – ndërsa kanë qenë të lidhur me respiratorë - janë trajtuar me oksigjen industrial dhe jo me oksigjen mjekësor. Autoritetet e përgënjeshtruan lajmin, pastaj thanë se oksigjeni ishte i pastër, domethënë nuk e përjashtuan eksplicit-përdorimin e oksigjenit industrial për trajtimin e pacientëve.

Stanivukoviq mori kërcënime me vrasje. Ndërkohë janë arrestuar dy persona, njërit i është konfiskuar një revole. Hetues policorë bastisën Qendrën klinike-universitare në Banjallukë, prokuroria ka nisur hetimet, ndonëse nuk duhet pasur pritje të mëdha: në Ballkan, jo vetëm në Bosnjë, hetimet fillojnë shpejt e rrallëherë përfundojnë me dënimin e fajtorëve, sidomos kur bëhet fjalë për fajtorë me pushtet.