Vështrime

Kontinuitet i Gjermanisë në BE dhe në Ballkan pas Merkelit

Një kontinuitet në politikën gjermane pritet edhe në qasjen ndaj Ballkanit Perëndimor. Kjo mund të jetë mirë, sepse stabiliteti do të jetë interesi kryesor. Por nuk mund të pritet që Gjermania të jetë më aktive në kërkimin e zgjidhjeve të problemeve, prej të cilave raportet mes Kosovës dhe Serbisë dhe reformat zgjedhore në Bosnjë- Hercegovinë janë kyç

Një kontinuitet në politikën gjermane pritet edhe në qasjen ndaj Ballkanit Perëndimor. Kjo mund të jetë mirë, sepse stabiliteti do të jetë interesi kryesor. Por nuk mund të pritet që Gjermania të jetë më aktive në kërkimin e zgjidhjeve të problemeve, prej të cilave raportet mes Kosovës dhe Serbisë dhe reformat zgjedhore në Bosnjë- Hercegovinë janë kyç

Për herë të parë në më shumë se 50 vjet, Gjermania do të ketë një qeveri me më shumë se dy parti. Pos nëse edhe një herë dy partitë më të mëdha vendosin që për hir të stabilitetit dhe për shkak të mungesës së alternativave, të shkojnë së bashku në koalicionin e madh. Por kjo kësaj radhe nuk duket e mundur. Pra, janë vetëm dy mundësi reale. Koalicioni i semaforit ku do të ishin Socialdemokratët, Liberalët dhe të Gjelbërit. Opsioni i dytë, Demokristianët, Liberalët dhe të Gjelbërit. Pra, pothuajse e sigurt është që në qeverinë e ardhshme do të jenë Liberalët dhe të Gjelbërit. Pikërisht dy këto parti kanë shënuar rritjen më të madhe të votave në zgjedhje krahasuar me ato para katër vjetësh. Dhe kanë një dallim të madh në politikat e tyre. Pra, do të kemi negociata të rënda për të krijuar koalicionin, sepse në Gjermani ato nuk krijohen në bazë të ndarjes së kolltukëve dhe posteve ministrore, por më shumë në bazë të afrimit të programeve dhe prioriteteve.

Një analist gjerman në TV, rezultatin e zgjedhjeve e quajti “holandizim të politikës gjermane”. Me këtë mendoi në faktin se më nuk mund të vendosin vetëm dy parti, që të jenë aq të mëdha saqë të mund të zgjedhin vetëm një partner të vogël dhe ta formojnë qeverinë. Në Holandë tashmë kanë traditë të formojnë qeveri me tri, katër apo pesë parti. Dhe në Holandë fitues i bindshëm del edhe partia që siguron pak më shumë se 22 për qind të votave. Por qeveritë me shumë parti e kanë më të vështirë të jenë të vendosura. Dhe këto janë sfida dhe kureshtja kur mendohet për të ardhmen e politikës gjermane.