Vështrime

Poshtërimi i fundit i Evropës

Një "mësim brutal në gjeopolitikë", kështu e përshkroi gazeta e Berlinit “Der Tagesspiegel” lajmin e Aukus-it, partneritetit të ri të sigurisë midis Australisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara. Marrëveshja nuk është vetëm një goditje e madhe financiare për Francën, kontrata e së cilës për të dërguar 12 nëndetëse në Australi për 50 miliardë dollarë u prish pa ceremoni në këtë proces. Ndoshta edhe më e rëndësishme ishte që presidenti amerikan, Joe Biden, zgjodhi të shpallte Aukus-in në një mënyrë që mund të interpretohet vetëm si një poshtërim i qëllimshëm i Francës dhe pjesa tjetër e Bashkimit Evropian.

Dilema e tyre është e qartë: Ktheni BE-në në një federatë demokratike, dhe kështu humbni fuqinë e tepruar mbi qytetarët e Evropës që ata gëzojnë në BE-në jodemokratike të sotme, ose nënshtrohuni shpifjeve rituale nga kushdo që qeveris në Shtëpinë e Bardhë. Pas tingullit dhe tërbimit të protestave të tyre periodike, udhëheqësit e Evropës duket se kanë bërë zgjedhjen e tyre

Një "mësim brutal në gjeopolitikë", kështu e përshkroi gazeta e Berlinit “Der Tagesspiegel” lajmin e Aukus-it, partneritetit të ri të sigurisë midis Australisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara. Marrëveshja nuk është vetëm një goditje e madhe financiare për Francën, kontrata e së cilës për të dërguar 12 nëndetëse në Australi për 50 miliardë dollarë u prish pa ceremoni në këtë proces. Ndoshta edhe më e rëndësishme ishte që presidenti amerikan, Joe Biden, zgjodhi të shpallte Aukus-in në një mënyrë që mund të interpretohet vetëm si një poshtërim i qëllimshëm i Francës dhe pjesa tjetër e Bashkimit Evropian.

Nuk ishte mësimi i parë brutal që SHBA-ja i kishte dhënë BE-së kohëve të fundit. Kur Donald Trump hodhi poshtë marrëveshjen që ish-presidenti Barack Obama dhe BE-ja kishin arritur së bashku për t'i dhënë fund programit bërthamor të Iranit, një nga arsyet e tij ishte të vendoste Gjermaninë në vendin e saj. Disa orë pasi kancelarja gjermane, Angela Merkel, deklaroi se korporatat e BE-së do të injoronin sanksionet e Trumpit dhe do të vazhdonin të tregtonin me Iranin, korporatat gjermane bënë njoftimin e tyre: Duke mos dashur të dëbohen nga tregu amerikan dhe të humbasin shkurtimet e taksave të korporatave të Trump, do të ndërpresin tregtinë në Iran.