Vështrime

A mundet Xi t’i japë fund epokës së praruar të Kinës?

Dekadenca e epokës së praruar të Kinës paraqet kërcënime të shumta për Xi-në. Korrupsioni, pabarazia dhe krizat financiare mund të shkaktojnë trazira sociale dhe të gërryejnë legjitimitetin e Partisë Komuniste të Kinës, duke pasur parasysh premtimin e saj për barazi dhe drejtësi

Brenda një brezi, një klasë e re super e pasur doli nga një shoqëri në të cilën miliona emigrantë ruralë u munduan me punë në fabrika për shuma të vogla. Ryshfeti bëhet mënyra më e zakonshme e ndikimit në politikë. Oportunistët spekulojnë në mënyrë të pamatur në tokë dhe prona të paluajtshme. Rreziqet financiare zbehen teksa qeveritë vendore marrin hua për të financuar hekurudhat dhe projekte të tjera të mëdha infrastrukturore. Dhe e gjithë kjo po ndodh në tregun më premtues në botë në zhvillim dhe në fuqinë globale në rritje.

Jo, ky nuk është një përshkrim i Kinës bashkëkohore, por hiç më pak i Shteteve të Bashkuara të Amerikës gjatë Epokës së Praruar (rreth viteve 1870-1900). Kjo periudhë formuese e kapitalizmit amerikan mbahet mend si “e praruar” dhe jo “e artë”, sepse nën lustrën e industrializimit të shpejtë dhe rritjes ekonomike u shfaqën shumë probleme.