Vështrime

A mund të evitohet problemi i nepotizmit në institucionet shtetërore?

Emërimet dhe punësimet e personave të afërt familjarisht me politikanët në pushtet ka ngritur edhe një herë debatin për nepotizmin në institucionet shtetërore. Kësaj radhe, befasia është edhe më e madhe, ngase problemi i njëjtë po përsëritet edhe në mandatin e ri qeverisës. Partia në pushtet, Vetëvendosje, ka arritur që të fitojë mbi 50% të votave pikërisht edhe për faktin se ishte kritikuese e pakompromis e nepotizmit gjatë kohës sa ishte në opozitë.

Vetëm atëherë kur shteti krijon mekanizma të pavarur të rekrutimit për pozitat profesionale në shërbimin civil mund të themi se Qeveria e re ka vendosur një sistem meritokratik dhe se lidhja familjare e të emëruarve me politikanët është vetëm rastësi

Emërimet dhe punësimet e personave të afërt familjarisht me politikanët në pushtet ka ngritur edhe një herë debatin për nepotizmin në institucionet shtetërore. Kësaj radhe, befasia është edhe më e madhe, ngase problemi i njëjtë po përsëritet edhe në mandatin e ri qeverisës. Partia në pushtet, Vetëvendosje, ka arritur që të fitojë mbi 50% të votave pikërisht edhe për faktin se ishte kritikuese e pakompromis e nepotizmit gjatë kohës sa ishte në opozitë.

Përderisa për Vetëvendosjen emërimet e personave të afërt familjarisht me figurat politike në pushtet janë të rastësishme dhe bazohen në rekrutime meritore, për publikun e gjerë kjo po shihet si vazhdimësi e keqqeverisjes. Në seancën parlamentare të kësaj jave, deputeti i shumicës në Kuvendin e Kosovës, Ardian Gola, deklaroi se ekziston një dallim substancial mes emërimeve të familjarëve në qeverisjet e kaluara dhe në këtë të tashmen. Sipas deputetit Gola, ajo çfarë e dallon nepotizmin si vetëdije prej një koincidence të një lidhjeje familjare mes dy personave është metoda. Në vetëdijen nepotiste, e rastësishme dhe përjashtim nga rregulli është profesionisti. Kurse në vetëdijen meritokratike, përjashtim përbën rasti i lidhjes familjare. Sipas deputetit të shumicës, qeveritë e kaluara nepotiste emëronin dhe përzgjidhnin familjarët e tyre me arsyetimin se “na duhet ky aty”, duke iu referuar përgjimeve të rastit “Pronto”, kurse qeverisja e tanishme meritokratike “rastësisht” emëron familjarët e politikanëve se “i duhen shtetit aty”.