Vështrime

Statistikat impresive të Kosovës në Olimpiada

Si ndikon zhvillimi ekonomik, korrupsioni dhe fuqia aktive punëtore në sukseset në sport?

“Tri medalje të arta në dy pjesëmarrje në Lojërat Olimpike, një arritje madhështore për një vend të vogël”. Ky ishte komentimi i gazetarit të Eurosportit kur Nora Gjakova fitoi medaljen e artë në kategorinë e saj në xhudo, dy ditë pasi që të njëjtën e kishte bërë edhe Distria Krasniqi dhe pesë vite pasi që Majlinda Kelmendi fitoi medaljen e parë për Kosovën.

Dhe, të gjitha statistikat tregojnë që kjo njëmend është një arritje madhështore për sportin e Kosovës. Qysh tani, Kosova rangohet më mirë se 145 shtete dhe organizata pjesëmarrëse (71 shtete që asnjëherë nuk kanë fituar medalje dhe 74 shtete që kanë fituar dy e më pak medalje të arta).