Vështrime

Dy Beblerët – një histori zvicerane nga Sllovenia në Kosovë

Më 12 gusht 1981, gazeta “New York Times” njoftonte se në Lubjanë kishte ndërruar jetë në moshën 74-vjeçare Alesh Bebleri, ish-diplomat jugosllav. Bebler u anëtarësua në Partinë Komuniste të Jugosllavisë më 1929, kur ajo ishte ende ilegale. I doktoruar në drejtësi në Paris, Bebler jetoi mes viteve 1931-1939 në ekzil në Bashkimin Sovjetik dhe në Francë. U kthye në Jugosllavi pasi luftoi si vullnetar në anën e republikanëve në Luftën Civile të Spanjës, ku morën pjesë edhe rreth 40 shqiptarë, mes tyre Xhemal Kada, Asim Vokshi, Emrush Myftari, Justina Shkupi, Mehmet Shehu, Skender Luarasi, Petro Marko, Shaban Basha.

Nga kantoni i Glarusit në qeverinë e Titos: karriera e një diplomati me origjinë zvicerane – dhe disa detaje mbi Kosovën, të drejtat e së cilës i mbronte Anton Bebler, i biri i diplomatit Alesh Bebler, i cili ishte zëvendësministër i punëve të Jashtme të Jugosllavisë

Më 12 gusht 1981, gazeta “New York Times” njoftonte se në Lubjanë kishte ndërruar jetë në moshën 74-vjeçare Alesh Bebleri, ish-diplomat jugosllav. Bebler u anëtarësua në Partinë Komuniste të Jugosllavisë më 1929, kur ajo ishte ende ilegale. I doktoruar në drejtësi në Paris, Bebler jetoi mes viteve 1931-1939 në ekzil në Bashkimin Sovjetik dhe në Francë. U kthye në Jugosllavi pasi luftoi si vullnetar në anën e republikanëve në Luftën Civile të Spanjës, ku morën pjesë edhe rreth 40 shqiptarë, mes tyre Xhemal Kada, Asim Vokshi, Emrush Myftari, Justina Shkupi, Mehmet Shehu, Skender Luarasi, Petro Marko, Shaban Basha.

Në prag të Luftës së Dytë Botërore, Alesh Bebler iu bashkua lëvizjes antifashiste të prirë nga Josip Broz Tito.