Vështrime

BE-ja sillet sikur 5 vende ta kenë njohur Kosovën e 22 jo

Ka shumë çështje, sidomos në politikën e jashtme, rreth të cilave BE-ja nuk mund të flasë me një zë dhe për të cilat ka dallime të mëdha mes shteteve anëtare. Kjo ka ndikuar që roli politik i BE-së në botë të jetë shumë i vogël në krahasim me fuqinë e saj ekonomike. Prandaj edhe ka pasur ide që edhe në politikën e jashtme të kalohet në vendimmarrje me shumicë të kualifikuar, e jo si deri tash me konsensusin e të gjitha vendeve anëtare. Sepse gjithmonë del ndonjë vend i cili ka mendim ndryshe, ka interesa individuale dhe shpesh edhe i bllokon vendimet në BE. Sidomos tash kur roli dhe ndikimi i Rusisë, edhe i hapur edhe sekret, në disa shtete të BE-së është i madh. Nuk është sekret se Çekia ka një president pro-rus, se Hungaria dhe Qiproja bllokojnë shpesh vendimet për masa të rrepta kundër Rusisë, se Qeveria e mëhershme e Austrisë kishte ministra pro-rusë. Edhe disa shtete, të cilat nuk e kanë njohur Kosovën, ndonëse besohet se e kanë bërë këtë për shkak të problemeve të brendshme, kanë qëndrime aq të ngjashme me Rusinë, saqë ka dyshime se edhe te to ka pasur ndikim Rusia.

BE-ja nuk ka unitet rreth Kosovës, sepse 5 shtete të saj anëtare kanë qëndrim pothuajse të njëjtë me Rusinë, e 22 e kanë njohur pavarësinë e Kosovës. Por në veprimet e BE-së nuk vërehet se shumica e madhe e shteteve e kanë njohur Kosovën, pasi veprimet e BE-së më shumë përshtaten me 5 që nuk e kanë njohur. BE-ja do të duhej ta përdorte emërtimin e Kosovës si shtet dhe në fusnotë, nëse insistohet që ajo të përdoret, të shprehë se “5 vende anëtare nuk e kanë njohur Kosovën si shtet”

Ka shumë çështje, sidomos në politikën e jashtme, rreth të cilave BE-ja nuk mund të flasë me një zë dhe për të cilat ka dallime të mëdha mes shteteve anëtare. Kjo ka ndikuar që roli politik i BE-së në botë të jetë shumë i vogël në krahasim me fuqinë e saj ekonomike. Prandaj edhe ka pasur ide që edhe në politikën e jashtme të kalohet në vendimmarrje me shumicë të kualifikuar, e jo si deri tash me konsensusin e të gjitha vendeve anëtare. Sepse gjithmonë del ndonjë vend i cili ka mendim ndryshe, ka interesa individuale dhe shpesh edhe i bllokon vendimet në BE. Sidomos tash kur roli dhe ndikimi i Rusisë, edhe i hapur edhe sekret, në disa shtete të BE-së është i madh. Nuk është sekret se Çekia ka një president pro-rus, se Hungaria dhe Qiproja bllokojnë shpesh vendimet për masa të rrepta kundër Rusisë, se Qeveria e mëhershme e Austrisë kishte ministra pro-rusë. Edhe disa shtete, të cilat nuk e kanë njohur Kosovën, ndonëse besohet se e kanë bërë këtë për shkak të problemeve të brendshme, kanë qëndrime aq të ngjashme me Rusinë, saqë ka dyshime se edhe te to ka pasur ndikim Rusia.

Kosova dhe qëndrimet e BE-së ndaj statusit të saj janë një shembull i mirë i pafuqisë së BE-së që për një çështje, për të cilën thotë se për të është e rëndësishme, të flasë me një zë. Që nga viti 2007, kur doli Propozimi i Marti Ahtisaarit për statusin e Kosovës, filluan ndasitë brenda BE-së rreth kësaj çështjeje. Gjermania, e cila kishte kryesimin e radhës, dështoi që të ndërtonte këtë konsensus. Kur Sllovenia e kishte kryesimin e radhës në pjesën e parë të vitit 2008, në kohën kur Kosova shpalli pavarësinë, tashmë ishte e pamundur për këtë vend të vogël ta krijonte një konsensus për ta njohur Kosovën. 13 vjet më vonë vazhdon të jetë e njëjta situatë. Dhe jo vetëm se nuk kanë lëvizur vendet e BE-së drejt njohjes, por është fuqizuar pozicioni i tyre, e madje ato kanë marrë rolin kryesor në BE sa i përket Kosovës. Nuk mund të thuhet se 5 vendet e BE-së e kanë atë qëndrim të koordinuar me Rusinë. Por pa hezitim mund të thuhet se e kanë të njëjtin qëndrim për statusin e Kosovës sikur edhe Rusia. Kjo u pa edhe në bazë të një deklarate të përfaqësuesit të posaçëm të BE-së për dialog, Miroslav Lajçak, se “për 5 vendet që nuk e kanë njohur Kosovën do të jetë e pranueshme gjithçka që pranon Serbia”. Njësoj kanë thënë edhe përfaqësuesit e Rusisë tash e sa vite. Edhe ministri i Jashtëm rus, Sergej Lavrov, ka thënë se Rusia do të pranojë gjithçka që pranon Serbia.