Vështrime

Kritikë pandemisë

Nuk duket sikur pandemia do të jetë një pikë kthese në histori. Shumë prej trendëve që ishin të dukshëm dy vjet më parë – rivaliteti në rritje i fuqive të mëdha, ngrohja e planetit, plakja e popullsive, shtetet e dështuara, prapambetjet demokratike, pasiguria kibernetike, zgjerimi i armëve bërthamore dhe terrorizmi – vazhdojnë të mbizotërojnë. Pandemia do të na dobësojë dhe shpërqendrojë për ca kohë, por po arrin me shpejtësi momenti kur sfidave të tjera do të duhet t’u jepet prioriteti që e kërkojnë

Janë bërë një vit e gjysmë që nga fillimi i jetesës me – dhe shumë shpesh edhe vdekjes – COVID-19. Ndonëse pandemia as që është afër fundit, nuk është tepër herët të hidhet një hap prapa dhe të nxirren disa konkluza preliminare nga përjetimet.

Një prej konkluzave që ka rezultuar të jetë veçanërisht sprovuese ndërlidhet me burimin e pandemisë. Fillimisht, virusi SARS-CoV-2 që e shkakton sëmundjen COVID-19 besohej gjithmbarshëm të ishte përhapur prej një tregu kafshësh në Wuhan të Kinës, pasi të ketë depërtuar prej një kafshe (mbase lakuriqi) te njerëzit, nëpërmjet një bartësi të ndërmjetëm.