Vështrime

Dritarja e fundit e Angela Merkelit për Ballkanin Perëndimor

1.

Katër marrëveshje që janë duke u negociuar këto ditë për t’iu “dorëzuar” kancelares gjermane në korrik mund të jenë kthesë transformuese, ndihmëse për mbylljen e konflikteve në Ballkanin Perëndimor

1.

E pyetën një herë kancelaren gjermane se me çfarë asocionte emri Gjermani dhe Angela Merkel deklaroi me thjeshtësi: “Dritare të bukura e me mbyllje hermetike”. Ndoshta asociacioni mund të ketë tingëlluar pak gri për shumë gjermanë, posaçërisht për ata që ishin mësuar tërë jetën me dritare të bukura e që i mbyllen pothuajse hermetikisht, por janë ca gjermanë si puna e saj të rritur në Gjermaninë Lindore e për më tepër shumë evropianë të tjerë të rritur në Evropën Qendrore e Lindore të kohës së komunizmit e transicioneve që ende përfshihen nga një ndjenjë sigurie kur e mbyllin një dritare të bukur, ndiejnë se si humbet ajri mes dritares dhe kornizës së saj dhe përcaktojnë me saktësinë e lëkurës së vet se as veriu më i fortë i dimrit nuk depërton brenda shtëpisë.