Vështrime

Vjosa Osmani të jetë presidentja e fundit e zgjedhur në Kuvend

Që nga e Premtja e madhe e deri tek e diela e Pashkëve, tri ditët më të rëndësishme të vitit për besimtarët e krishterë, Kosova kaloi një periudhë dramatike. Me apo pa nevojë, qytetarët e Kosovës, dhe ata që jemi mësuar t’i quajmë “miq ndërkombëtarë të Kosovës”, për tri ditë ishin në pritje për të marrë përgjigjen se a do të ketë Kosova presidente apo do të shkojë edhe në një palë zgjedhje.

Nuk e di për Listën Srpska, por nuk besoj që në Kosovë në mesin e partive shqiptare dhe deputetëve të tyre të ketë vërtet antiamerikanë. Nuk ishte i tillë vitin e shkuar Albin Kurti e nuk janë të tillë as tash Adullah Hoti, Driton Selmanaj e Agim Veliu, apo Enver Hoxahj, a Ramush Haradinaj që nuk dëgjuan kërkesën miqësore të amerikanëve. Thjesht, ishte gjykim i tyre politik, shumë legjitim, ndërsa efektin do të mund ta shohin ndoshta që në zgjedhjet lokale në fund të këtij viti

Që nga e Premtja e madhe e deri tek e diela e Pashkëve, tri ditët më të rëndësishme të vitit për besimtarët e krishterë, Kosova kaloi një periudhë dramatike. Me apo pa nevojë, qytetarët e Kosovës, dhe ata që jemi mësuar t’i quajmë “miq ndërkombëtarë të Kosovës”, për tri ditë ishin në pritje për të marrë përgjigjen se a do të ketë Kosova presidente apo do të shkojë edhe në një palë zgjedhje.

Nuk po jetojmë në kohë normale. Pandemia na ka lëkundur shumë të gjithëve. As Pashkët e këtij viti nuk ishin normale, sikur edhe ato të vitit të shkuar. As muaji i shenjtë i Ramazanit që fillon së shpejti nuk do të jetë i zakonshëm, e as Bajrami që vjen në fund të atij muaji, vështirë se do ta gjejë botën, Evropën e Kosovën në një gjendje shumë më të mirë, saqë ta bëjë të mundur shkëmbimin e vizitave për t’ua uruar festën njëri-tjetrit pa frikë nga virusi. E as skena politike në Kosovë nuk është normale. Rolet kanë ndryshuar shumë dhe Kosova ka kaluar ndryshime dramatike në skenën e saj politike. Disa faktorë deri dje vendimtarë politikë kanë nisur të bëhen pothuajse irelevantë. Gjenerata të reja dhe figura të reja politike kanë nisur të dalin në sipërfaqe. Ata që nuk ia dolën të parandalojnë zgjedhjen e presidentes nuk vonuan as edhe një minutë për t’i akuzuar ata që siguruan votat për atë që bënë vetë në kohët kur në të kaluarën siguroheshin votat. Tash ndaj fituesit të zgjedhjeve drejtuan akuzat për “blerje votash”.