Vështrime

Kur vaksinimi është “krim“

Më 29 të dhjetorit të shkuar, Hasan Gokal, drejtor mjekësor i ekipit të reagimit për COVID-19 në Harris County të Texasit (ku përfshihet Houstoni, qyteti i katërt më i madh në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, sipas popullatës), po e mbikëqyrte administrimin e vaksinës së “Modernas”, kryesisht mes punëtorëve të shërbimit të emergjencës. Vaksina vjen në shishe që përmbajnë nga njëmbëdhjetë doza. Një shishe, kur të hapet, skadon brenda gjashtë orësh dhe vaksina e papërdorur duhet të hidhet.

Më 29 të dhjetorit të shkuar, Hasan Gokal, drejtor mjekësor i ekipit të reagimit për COVID-19 në Harris County të Texasit (ku përfshihet Houstoni, qyteti i katërt më i madh në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, sipas popullatës), po e mbikëqyrte administrimin e vaksinës së “Modernas”, kryesisht mes punëtorëve të shërbimit të emergjencës. Vaksina vjen në shishe që përmbajnë nga njëmbëdhjetë doza. Një shishe, kur të hapet, skadon brenda gjashtë orësh dhe vaksina e papërdorur duhet të hidhet.

Atë ditë dhjetori, një pacient mbërriti pak përpara afatit, kështu që një infermiere duhej të hapte një shishe të re, duke e lënë Gokalin me dhjetë doza në duar. Ai ua ofroi ato punëtorëve të përkujdesjes shëndetësore dhe dy policëve që ndodheshin brenda godinës, por ata ose ishin vaksinuar apo kishin refuzuar. Ai e thirri një koleg, prindërit dhe vjehërritë e të cilit ishin të përshtatshëm për vaksinim – secili kishte mbi 65 vjeç apo kishte një gjendje paraprake shëndetësore që e rriste rrezikun nga koronavirusi – por ata nuk ishin të qasshëm.