Vështrime

Një hile e madhe kundër mërgatës

► Në vitet 80-të Lëvizja Popullore e Kosovës (LPK) i mbushte sallat dhe sheshet me mërgimtarë në Europën Perëndimore. Mijëra njerëz brohorisnin “Kosova Republikë” dhe mbanin gjallë, bashkë me qindra-mijëra njerëz në Kosovë, idenë e mëvetësisë kosovare. Pa këtë bashkëveprim shpirtëror dhe ideor mes mërgatës dhe pjesës më të madhe të popullatës në Kosovë, projekti për çlirim do të ishte ballafaquar me vështirësi edhe më të mëdha. Ka popuj që kanë paguar çmime më të larta për liri. Çmimi që pagoi Kosova ishte tepër i lartë, por ka mundur të jetë edhe më i llahtarshëm.

Pse nuk ka transparencë KQZ lidhur me kërkesat e mërgimtarëve për të marrë pjesë në zgjedhjet e 14 shkurtit?

► Në vitet 80-të Lëvizja Popullore e Kosovës (LPK) i mbushte sallat dhe sheshet me mërgimtarë në Europën Perëndimore. Mijëra njerëz brohorisnin “Kosova Republikë” dhe mbanin gjallë, bashkë me qindra-mijëra njerëz në Kosovë, idenë e mëvetësisë kosovare. Pa këtë bashkëveprim shpirtëror dhe ideor mes mërgatës dhe pjesës më të madhe të popullatës në Kosovë, projekti për çlirim do të ishte ballafaquar me vështirësi edhe më të mëdha. Ka popuj që kanë paguar çmime më të larta për liri. Çmimi që pagoi Kosova ishte tepër i lartë, por ka mundur të jetë edhe më i llahtarshëm.

► Në vitet 90-të Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) i mbushte sallat dhe sheshet me mërgimtarë në Europën Perëndimore. Atëherë edhe në Kosovë mijëra njerëz brohorisnin hapur: “Kosova Republikë” (si më 1968 dhe 1981 në sheshet e qyteteve kosovare). Nga rrogat e tyre modeste mërgimtarët ndanë kontribute për të mbajtur gjallë Kosovën. Nga këto kontribute u tubuan disa qindra miliona marka e franga, të cilat përmes kanaleve të ndryshme arritën në Kosovë. Hisedarë në projektin për çlirimin e Kosovës janë pothuaj të gjithë shqiptarët e Kosovës (në Kosovë dhe në mërgatë), dhe jo vetëm ata, por edhe shumë shqiptarë nga Maqedonia shqiptare dhe nga Lugina e Preshevës e Mali i Zi. Hisedarë janë ata që lanë familjet në mërgim dhe u kyçën në luftë. Dhe ata që vazhduan betejën duke e përkrahur këtë luftë me para, informim dhe mobilizim të opinionit politik dhe medial botëror.