Vështrime

Mësime të rëndësishme nga trazirat në Washington

Amerika u turpërua, u sulmua, por nuk humbi. Në pushtet në fund to të jetë ai që i mori shumicën e votave. Por këto ngjarje do të kenë edhe efekt pozitiv. Amerika do ta çmojë edhe më shumë demokracinë, dhe në vende të tjera të botës do të luftojë edhe më shumë kundër dezinformatave dhe manipulimit të masave. Do të promovojë forcat demokratike e jo njerëzit e korruptuar, vetëm pse e ka më lehtë të bashkëpunojë me ta

Nxitësit e trazirave kanë shpesh një karakter të përbashkët. Janë qyqarë, frikacakë. Presidenti Donald Trump, i biri i tij, po ashtu, si dhe avokati i tij, Rudi Guliani, nxitën në mënyrë direkte turmat që të sulmonin Kongresin Amerikan. Por ata nuk ishin në krye të këtyre sulmeve. Nuk ishin fare me turmat që i nxitën. Dhe, kur dikush ua sqaroi se mund të jenë përgjegjës edhe penalisht, edhe për gjakderdhje dhe vrasje, e jo vetëm për sulme ndaj demokracisë, ata nisën të distancohen. Thirrjet e tyre për “paqe” dhe “tërheqje” ishin më shumë përgatitje e dosjes për mbrojtje para gjyqit sesa dëshira për të pranuar rezultatin e zgjedhjeve.