Vështrime

Kosova më mirë të dështojë sesa të mos provojë

Është e pakuptimtë mungesa e ambicieve të Kosovës për t’u anëtarësuar në organizatat ndërkombëtare. Nëse është e vërtetë se aplikime nuk do të ketë deri në vitin 2023, atëherë kjo dëshmon se Qeveria nuk beson as në ndonjë rezultat të shpejtë në dialog. Në të kundërtën, nëse vërtet besojnë se marrëveshja me Serbinë është “çështje muajsh e jo vitesh”, atëherë pse të shtyhen aq shumë afatet për aplikime në organizatat ndërkombëtare

Kosova po hyn në këtë vit të ri me mungesë të plotë të ambicieve në planin ndërkombëtar, dhe kjo nuk është aspak mirë për një shtet të ri i cili ende nuk e ka konsoliduar subjektivitetin e vet ndërkombëtar. E lodhur nga dialogu i pafund dhe, në shumë aspekte i pakuptimtë në Bruksel, e demoralizuar nga dështimet për të siguruar njohje të reja dhe për t’u anëtarësuar në organizatat ndërkombëtare, e zhgënjyer nga mungesa e çfarëdo përparimi në procesin e integrimeve evropiane, klasa politike në Kosovë duket se ka vendosur të “pushojë pak” dhe të heqë dorë përkohësisht nga aplikimet për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare.