Vështrime

Nënshkrimi i një nisme kuturu

Që nga fillimi Mini-Schengeni si nismë ka qenë e paqartë dhe vazhdon të mbetet e tillë. Njohës të ekonomisë dhe të integrimeve rajonale kanë shprehur dyshime në fuqinë e saj për t’i adresuar barrierat që ekzistojnë aktualisht mes vendeve të rajonit, e sidomos të Kosovës me Serbinë dhe Bosnjë-Hercegovinën, të cilat nuk e njohin atë dhe as dokumentet e saj

Dymbëdhjetë vjet pas Pavarësisë, Kosova vazhdon të mbetet laborator eksperimentesh për interesa të llojllojshme, si vendore ashtu edhe rajonale e globale. “Eksperimenti” i fundit ishte marrëveshja e nënshkruar në Washington më 4 shtator. Kjo marrëveshje, që nuk po konsiderohet as marrëveshje, por më shumë si dy letra zotimesh nga pala serbe dhe ajo kosovare, përmban më vete disa pika që nëse zbatohen në praktikë prodhojnë efekte më të volitshme për interesat dhe synimet e Serbisë.