Vështrime

Ëndrra e një natë vere?

1.

Kryetarja e Komisionit Evropian, Urusula von der Leyen, në fjalimin e fundit në Parlamentin Evropian tha se Ballkani Perëndimor është pjesë e Evropës dhe se e ardhmja e tij është në BE. Edhe vendet e rajonit, vërtet aspirojnë anëtarësimin në BE, por si të jetësohet kjo përballë kundërshtimeve nga vetë shtetet anëtare? Pa amnistuar vendet ballkanike për mungesë reformash të brendshme, ato po bllokohen edhe nga pengesat e jashtme. Fundja, vendet ballkanike dhe BE-ja vazhdojnë të mbesin në rrethin vicioz. Në emër të stabilokracisë, BE-ja flijoi demokracinë, ku diplokracia toleroi kleptokracinë. Shtetarët ballkanik kinse donin të anëtarësoheshin në BE, e kjo e fundit sikur donte vërtet t'i pranonte në gjirin e vet! Epilogu: Brukseli në vend se t'i dënonte elitat shtetëkapëse të Ballkanit, dënoi qytetarët e saj. Regjimet në Ballkan ricikloheshin, e shtetet e tyre mbetën aty ku ishin: jashtë portave të Brukselit.