Vështrime

“Ajo e juaja!”

Largimi i Besa Shahinit duhet të shërbejë si shkas e rast për të luftuar keqkuptimet dhe mosnjohjen mes shqiptarëve. Debati se “a janë ata” (shqiptarët e Shqipërisë) apo “jemi ne” (shqiptarët e Kosovës) fajtorë për keqkuptimet e ndërsjella, nuk shpie askund. Secila palë duhet të tregojë kureshtjen e shëndoshë për të njohur tjetrin pa paragjykime. Gjeneratat e tanishme të shqiptarëve janë gjeneratat më me fat në historinë tonë të rënduar me kriza e gjakderdhje, varfëri e mjerim. Për herë të parë ekziston një hapësirë e përbashkët dhe dinamike e komunikimit ndërshqiptar. Ky është hapi vendimtar për të njohur njëri-tjetrin. Ka gjasa që sivjet numri i vizitorëve nga Kosova në Shqipëri vetëm gjatë muajve të verës të arrijë në një milion. Njerëzit kanë me i vra paragjykimet (dhe kanë me e bë edhe përdorimin e paskajores gjënë më normale në botën shqiptare).

Largimi i Besa Shahinit duhet të shërbejë si shkas e rast për të luftuar keqkuptimet dhe mosnjohjen mes shqiptarëve. Debati se “a janë ata” (shqiptarët e Shqipërisë) apo “jemi ne” (shqiptarët e Kosovës) fajtorë për keqkuptimet e ndërsjella, nuk shpie askund. Secila palë duhet të tregojë kureshtjen e shëndoshë për të njohur tjetrin pa paragjykime. Gjeneratat e tanishme të shqiptarëve janë gjeneratat më me fat në historinë tonë të rënduar me kriza e gjakderdhje, varfëri e mjerim. Për herë të parë ekziston një hapësirë e përbashkët dhe dinamike e komunikimit ndërshqiptar. Ky është hapi vendimtar për të njohur njëri-tjetrin. Ka gjasa që sivjet numri i vizitorëve nga Kosova në Shqipëri vetëm gjatë muajve të verës të arrijë në një milion. Njerëzit kanë me i vra paragjykimet (dhe kanë me e bë edhe përdorimin e paskajores gjënë më normale në botën shqiptare).

Tani që u nënshkrua “marrëveshja” në Washington, Edi Ramës me gjasë nuk i duhen më ministrat nga Kosova. Emërimi i tyre ka qenë një manovër politike e tij për ta ngacmuar pak Perëndimin se po nuk e pranoi “marrëveshjen” për të cilën po negocionin presidenti kosovar dhe kolegu i tij serb, atëherë “ne shqiptarët dimë edhe ndryshe: do të bashkohemi”. Shumica e ministrave kosovarë e kanë kryer këtë “mision”. Tani mund të largohen. Sot u largua Besa Shahini, ministre e Arsimit e Republikës së Shqipërisë.