Vështrime

Na duhet një Amerikë si shembull

Hedhja e gazit lotsjellës ndaj protestuesve paqësorë, sulmet fizike të policisë ndaj tyre, kërcënimi se ushtria do të angazhohet për t’u përballur me protestat e qytetarëve, janë diçka që do të dënohej ashpër nga administrata e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Ngjarje të tilla do të dënoheshin po të kishin ndodhur në ndonjë shesh në Kinë, në Rusi, në Sudan apo kudo tjetër në botë. Por pamje të tilla javën që shkoi erdhën nga Washingtoni, vetëm disa metra larg nga Shtëpia e Bardhë. Presidenti Trump doli pasi u “pastrua terreni”, eci deri tek një kishë afër, mbajti në dorë Biblën dhe bëri poza për fotografi, bashkë me disa bashkëpunëtorë të tij. Një pamje mjeruese, që zemëroi jo vetëm qytetarët, por edhe klerin e krishterë të asaj kishe. Një keqpërdorim i aparatit shtetëror, keqpërdorim edhe i religjionit dhe i librit të shenjtë. E bëri këtë pak minuta pasi mbajti fjalim, ku kërcënoi se do të nxjerrë ushtrinë në rrugë. Diçka që edhe ekspertët, edhe politikanët në Amerikë e kontestojnë si mundësi ligjore. Fati që në Amerikë, edhe në kohën e Trumpit, funksionojnë kontrolli dhe balanca e pushtetit, dhe as presidenti, i cili ka shumë gjëra në duar, nuk i ka të gjitha mundësitë për të bërë çfarë të dojë.

Presidenti Trump ka ardhur në politikë nga “reality show” dhe sjellja e tij është gjithmonë një fushatë mediale. Kështu ishte edhe fotoja para kishës, sikur të ishte një hero i cili e kishte fituar një luftë, e tash po lutet për të ardhmen më të mirë. Ai nuk ka ndonjë ideologji, por bën atë që mendon se do të hasë në simpati tek elektorati. Parimet e kishës me siguri nuk janë ato që i ka jetuar Trumpi, i shkurorëzuar dhe i rimartuar, me episode të pahijshme, por ai mbron interesat e konservatorëve radikalë që kinse mbrojnë interesat e të krishterëve.