Vështrime

Shqipëria dhe Kosova nuk mund ta frikësojnë BE-në me alternativa

Serbia është i vetmi shtet i Ballkanit Perëndimor që po përfiton duke e frikësuar BE-në me alternativa. Për shkak se Serbia e ka aleat kryesor Rusinë, BE-ja tenton ta mbajë sa më afër. Kështu, Serbia përfiton nga BE-ja pa pasur asnjë obligim ndaj saj, ndërkohë që mbetet aleate besnike e Rusisë. Kosova dhe Shqipëria nuk mund ta frikësojnë në këtë mënyrë BE-në, sepse nuk kanë asnjë alternativë nga e cila BE-ja do të shqetësohej. Afërsia e kryeministrit të Shqipërisë dhe e presidentit të Kosovës me Turqinë nuk është diçka që shkakton ndonjë shqetësim serioz në Bruksel.

Shqiptarët, si në Shqipëri, Kosovë apo në ndonjë shtet tjetër të rajonit, janë shumë pro BE-së. Janë të parët në rajon për nga mbështetja për integrimin e vendit të tyre në BE. Dashuria, orientimi drejt BE-së dhe synimi për anëtarësim janë pa asnjë dyshim. Por në anën tjetër, shqiptarët me të drejtë ndiejnë se nuk po trajtohen si duhet nga BE-ja. Ata të Kosovës vazhdojnë të mbahen të mbyllur pa liberalizim vizash. Kosova nuk ka mundësi që të kërkojë anëtarësim në BE, apo ka frikë ta bëjë kërkesën, sepse mund të refuzohet pasi nuk është e njohur nga të gjitha shtetet anëtare. Shqipëria po ngec shumë në procesin e anëtarësimit, me pritje të gjatë për të marrë statusin e kandidatit para disa vitesh, ndërsa tash edhe për të marrë datën për nisjen e negociatave të anëtarësimit. Është e vërtetë se BE-ja mund të gjejë shumë raste për ta qortuar Shqipërinë për sundimin e ligjit, për mungesë të vendosmërisë për të luftuar krimin e organizuar dhe korrupsionin, për të pastruar skenën politike nga krimi e të tjera, e të tjera. Por në të njëjtën kohë, Serbia, që sipas vetë BE-së nuk bashkëpunon me Gjykatën Ndërkombëtare për krimet e luftës, që ka shkelje të rënda të lirisë së mediave, që ndihmon, glorifikon dhe angazhon persona të dënuar për krime lufte, është e përkëdhelura e BE-së.