Tokio 2020

Vlera e jashtëzakonshme e dy të artave olimpike

FOTO: AP
 

Ka përfunduar edhe dita e gjashtë e garave në Lojërat Olimpike “Tokio 2020”. Në ditën e gjashtë Kosova nuk ka fituar medaljen për të cilën shpresonte. Në “Nippon Budokan”, arenën legjendare të xhudos, është paraqitur Loriana Kuka dhe ajo nuk ka arritur të shkojë gjurmëve të Distrisë e Norës. Ato tashmë mund të prezantohen vetëm me emër. Janë bërë aq të njohura, jo vetëm në Kosovë dhe te shqiptarët, por të paktën edhe tek i gjithë komuniteti i xhudos. Nuk mund të jetë ndryshe, në fakt. Distria (Krasniqi) e Nora (Gjakova) janë kampione olimpike. Pra, e kanë titullin më të madh në sport dhe një që e synojnë të gjithë sportistët. Distria është kampione në kategorinë deri në 48 kilogramë në xhudo. Nora në kategorinë deri në 57 kilogramë në sportin e njëjtë, sportin në të cilin Kosova i takon nivelit më të lartë.

Dhe falë xhudos, përkatësisht ekipit të vogël të xhudistëve të Driton Kukës, Kosova qëndron lart në listën e medaljeve. Me ekip të vogël prej 11 sportistëve, prej tyre gjashtë me normë, Kosova është në vendin e 16-të në ranglistë të vendeve më të suksesshme deri më tash në Tokio 2020. Para saj janë vende me sport të nivelit superior dhe me delegacione dukshëm më të mëdha në numër. Vende që investojnë shumë në sport dhe që medaljen olimpike e kanë prioritet. Udhëheqin Kina e Japonia që i kanë nga 15 medalje ari. SHBA-ja i ka 14 të ara, ekipi i Komitetit Olimpik të Rusisë dhe Australia nga tetë. Pasojnë Britania e Madhe me pesë, Koreja e Jugut me katër, Franca e Gjermania nga tri. Sa Kosova të arta kanë Italia, Holanda, Kanadaja, Hungaria, Sllovenia e Kroacia. Asnjë vend tjetër më shumë nuk ka të arta. Dhe janë të artat që vërtet vlejnë. Ato që bëjnë dallimin në ranglistë. Për shembull, Brazili i ka shtatë medalje gjithsej. Por, vetëm një të artë. Dhe qëndron nën Kosovën në ranglistë, në vend të 17-të. Zvicra i ka gjashtë të arta, por po ashtu një të artë dhe është në vendin e 18-të. Taipei Kinez, Çekia, Zelanda e Re, Gjeorgjia, Serbia, Austria, Hong-Kongu, Tunizia, Estonia, Irlanda, Uzbekistani, Bermude, Ekuadori, Fixhi, Irani, Letonia, Norvegjia, Filipinet, Sllovakia, Tajlanda kanë nga një medalje ari.