4 perditesime
22:04

Gruda: Kjo Qeveri ka eskaluar në korrupsion

Përparim Gruda, Koordinator i Departamentit për Drejtësi në PDK, në emisionin “Tempus”, në KTV, ka thënë Qeveria ka eskaluar në korrupsion.

Sipas tij, sa seriozisht e ka Qeveria luftën kundër korrupsionit, e tregon fakti që ende nuk e kanë miratuar Strategjinë kundër korrupsionit.

“Kjo është Qeveri që ka eskaluar në korrupsion, por çuditërisht ende s’ka arritur ta miratojë Strategjinë Kundër korrupsionit”, tha ai.

Gruda foli edhe rreth asaj se si do të ishte sistemi i drejtësisë në qeverisjen e tyre.

“PDK-ja ka qenë dhe është për një vetting të plotë në sistemin e drejtësisë, PDK-ja do ta adresojë çështjen e vonesës së lëndëve-ngarkesës së lëndëve”, tha Gruda.

Ai tha se Gjykata Komerciale do të shtohej me gjyqtarë, bashkëpunëtorë profesionalë dhe buxhet.

Ndryshe, duke folur për rrëzimin e ligjeve në Kushtetuese, ai tha se mungesa e profesionalizmit në këtë Qeveri, mungesa e vullnetit politik dhe ndërrimi i opozitës janë arsyet se pse kaq shumë ligje po rrëzohen në Gjykatën Kushtetuese.

Arsyeja e parë sipas Grudës është mungesa e kompetencës e profesionalizmit në këtë Qeveri që sipas tij është e pafalshme që kur merr një ligj për lexim, në leximin e parë dallohet se është jokushtetues.

“Ajo që quhet evidentimi anti-kushtetutshmërisë i një ligji në vendet normale nënkupton një proces studimi disa javë të ligjit, këqyrni rastet që i rrëzojnë nëpër Evropë p.sh. ti edhe aktgjykimin e gjykatës e lexon pesë herë deri te marrësh vesh ku është shkelja në aq shumë detaje, këtu janë shkelje të dukshme, domethënë në leximin e parë dallon që është jokushtetuese”, tha tutje Gruda.

21:49

Gruda: Projekti për Kodin Civil kushtoi miliona euro dhe mbeti në sirtar

Përparim Gruda, Koordinator i Departamentit për Drejtësi në PDK, ka thënë se projekti për Kodin Civil ka kushtuar miliona euro dhe ka mbetur në sirtar.

“Kodi Civil ka kushtuar miliona euro, miliona euro ka kushtuar ai projekt dhe ka mbetur në sirtar, përgjigjja e Ministres së Drejtësisë ishte: ne nuk e çojmë derisa të bëhet shumica, tani i takon Qeverisë që ato që i bën projekte të veta t’i sigurojë votat që t’i shtyjë tutje, pra është detyrë e qeverisë me t’i sigurojë votat edhe ta shtyjë tutje Kodin Civil”, tha Gruda

Ai tha se reforma në fushën civile nuk po arrin që të kalojë testin në Kuvendin e Kosovës.

Gruda tha se një prej iniciativave të kësaj Qeverie është edhe Ligji për Byronë për Konfiskim të pasurisë të pajustifikuar, të cilin për shkak të shkeljeve thotë se e kanë adresuar në Kushtetuese.

“Për sa i përket Ligjit për Byronë për Konfiskimin e Pasurisë së Pajustifikueshme, unë mendoj që konceptualisht është projektuar si një mekanizëm politik për përndjekjen e kundërshtarëve politikë, edhe ne e kemi adresuar në Gjykatën Kushtetuese sepse ka pasur një varg shkeljesh”, tha Gruda.

Gruda theksoi se janë kundër këtij mekanizmi pasi vlerësojnë se cenon shumë prej parimeve për gjykim të drejtë dhe të pavarur.

“Herën e parë Komisioni i Venecias kishte mbi 20 pika që përmendte shkelje të standardeve evropiane në fushën e të drejtës kushtetuese edhe ne e kemi adresuar sepse ajo është një mekanizëm që do të krijohet si mekanizëm politik që funksionon në kuadër të Qeverisë, i cili, domethënë, unë mendoj që cenon shumë prej parimeve të gjykimit të drejtë dhe të pavarur, ato ne i kemi thanë në kërkesën tonë në Gjykatën Kushtetuese dhe jemi kundër atij mekanizmi”, tha ai.

I njëjti përmendi edhe premtimin e Qeverisë për padi kundër Serbisë për gjenocid, i cili tha se nuk do të realizohet brenda këtij mandati.

21:27

Gruda: Reforma në KPK të bëhet duke identifikuar problemet

Koordinatori i Departamentit për Drejtësi në Partinë Demokratike të Kosovës, Përparim Gruda, ka thënë se reformë nga Këshillin Prokurorial i Kosovës, duhet të bëhet pas një analize paraprake të problemeve.

“Mendoj që në Këshill Prokurorial duhet të ketë një reformim edhe ajo reformë duhet të bëhet vetëm me vlerësimet e pavarura që dalin për punën e këtij Këshilli, jo çka thotë PDK-ja, jo çfarë thotë pushteti”, tha Gruda.

Ai shtoi se vlerësimet duhet të bëhen nga ajo çfarë thonë raportet ndërkombëtare, ambasadat, shoqëria civile dhe palët tjera.

“I identifikon të gjitha problemet; cilësia e akuzave, trajtimi rasteve të dhunës, duhet të ketë një raport paraprak që i cakton me saktësi, ku kanë dështuar të gjitha hallkat”, tha ai, duke shtuar se nëse PDK-ja do vinte në pushtet, këtë do ta bënte shumë shpejt.

Gruda tha se duhet të vlerësohet puna e disa prokurorëve dhe gjyqtarëve dhe se çdo vend që ka rregulluar drejtësinë ka rregulluar shtetin.

21:18

Gruda: Komisioni i Venecias s’mund të trajtohet si zyrë konsulence

Përparim Gruda, koordinator i Departamentit për Drejtësi në Partinë Demokratike të Kosovës, ka thënë se Qeveria i ka dërguar Komisionit të Venecias pesë opsione për vetting, çka sipas tij është skandaloze dhe amatoreske.

Ai tha se ky proces ka nisur me një koncept-dokument prej 300 faqesh, e që në Venecia do duhej të shkohej me dokumentin final ligjor.

“Praktika e zakonshme është kjo: vendet çojnë në Komisionin e Venecias projekt-amendamente kushtetuese, dokumente finale ligjore, norma që të lexohen nga komisioni, jo koncept-dokumente që i bën për politikat qeveria për vete”, tha ai.

Gruda shtoi se 65 faqet e para të këtij koncept-dokumenti flasin për praktikat e vendeve tjera, që citohet vetë Komisioni i Venecias, për çka u shpreh se nuk mund t’i tregosh komisionit për punën që ata vetë e kanë bërë.

“Komisioni i Venecias pyetet për cilësinë e tekstit të normës juridike që mund të jetë shprehur në amendament ose ligj, por jo për tekstin e politikave qeveritare”, shtoi ai.

Sipas tij, i gjithë procesi ka qenë joprofesional deri sa kanë filluar pas dy vitesh t’i shkruajnë disa amendamente kushtetuese, e që sipas tij nuk është punë e madhe të shkruash amendamente.

Ai tha se Qeveria nuk ka pasur përpjekje për reformim, por për kapje të sistemit të drejtësisë.

“Krejt ajo që është paraqit në opinion prej Qeverisë si një përpjekje për ta reformuar Këshillin Prokurorial, me kalimin e kohës është kuptuar që qartazi ka qenë një përpjekje për ta vu nën kontroll Këshillin Prokurorial”, tha Gruda.

Ai përmendi çështjen e numrit të anëtarëve të KPK-së, ku thotë se qëllimi final i Qeverisë kuptohet se është të marrë atë organ në duart e veta.

“Kjo po përsëritet në të gjitha rastet tjera. Këshillin e Pavarur Mbikëqyrës të Shërbyesve Civilë, në fillim të mandatit i kanë shkarkuar anëtarët, ne e kemi dërguar në Gjykatë Kushtetuese, e kemi fituar. Tash janë orvatur se qysh t’i largojnë ata anëtarë e të bëjnë prurje të tjera”, tha Gruda.

20:56

Gruda: Vettingu s’realizohet gjatë këtij mandati për faj të Qeverisë

Përparim Gruda, koordinator i Departamentit për Drejtësi në Partinë Demokratike të Kosovës, në emisionin “Tempus” në KTV, tha se procesi i vettingut nuk realizohet gjatë këtij mandati dhe fajtore për këtë është Qeveria.

Ai tha se është lajm i mirë vendimi i Gjykatës Kushtetuese për kalimin e amendamenteve për vettingun.

“Mendoj që vendimi i Gjykatës Kushtetuese për kalimin e amendamenteve të propozuara për vettingun është një lajm i mirë për Kosovën, për drejtësinë dhe për PDK-në ky është një hap pozitiv në drejtim të zhbllokimit të procesit të vettingut në Kosovë”, tha Gruda.

Ai tha se lajm i keq është që ky proces po ndodh në fund të mandatit qeveritar, pasi amendamentet kushtetuese kanë kaluar në vitin e fundit të mandatit qeveritar dhe tash i mbetet të dërgohet në Kuvend për votim.

“Kjo do të thotë që në këtë mandat qeveritar nuk do të ketë vetting. Pra, nëse votohen amendamentet shpejt e shpejt në 2-3 muajt e radhës, që unë besoj që do të jetë vështirë sepse duhen edhe votat e pakicës, prapë vettingu nuk do të arrijë të realizohet gjatë këtij mandati, që do të thotë se premtimi i kësaj Qeverie që do të kemi vetting gjatë këtij mandati, nuk do të realizohet”, shtoi Gruda.

Gruda theksoi se vettingu nuk realizohet për fajin e Qeverisë dhe jo për fajin e opozitës dhe Gjykatës Kushtetuese. Në këtë rast, përmendi se ministrja e Drejtësisë kishte sulmuar Gjykatën Kushtetuese.

Gruda tha se Qeverisë iu deshën dy vjet për t’i dërguar amendamentet në Kushtetuese. Ndërsa, theksoi se procesi është zhbllokuar me propozim të PDK-së dhe tha se nuk do të ketë vetting të plotë. Ai tha se PDK-ja e mbështet procesin dhe do t’i votojë amendamentet.

Sipas tij, Qeveria ka dështuar t’i realizojë të gjitha reformat e premtuara.

“Nëse i marrim në tërësi krejt reformat që i ka bërë kjo Qeveri, mund të themi pa asnjë dyshim që kjo është në tërësi një sipërmarrje e dështuar. Pra, komplet reformat në drejtësi kanë dështuar dhe nuk po realizohen”, tha Gruda.