Tech

Krijohet lëkura artificiale që mund të ndiej dhimbjet

 

Shkencëtarët britanikë thonë se kanë krijuar lëkurën e re elektronike që mund të ndiej dhimbjet dhe të mbajë mend edhe llojin e prekjeve. Lëkura artificiale është në fazat e hershme të zhvillimit, mirëpo shkencëtarët janë shprehur të bindur se në një të ardhme shumë të afërt, lëkura artificiale mund të përdoret për robotikë dhe mjekësi.

Industria robotike nuk njihej pothuajse fare para disa dekadash. Robotët jo vetëm që ecin, por tani mund të shohin dhe flasin.

Hulumtuesit italianë në Pisa ia kanë mundësuar robotit humanoid të quajtur Abel që të ketë disa shprehje fytyre në bazë të situatave. Tani shkencëtarët në Universitetin e Glasgow kanë krijuar një lëkurë artificiale, e cila është e ndjeshme në prekje dhe mund të ndiej dhimbjet. Ata kanë testuar lëkurën në krahun e një roboti.