Mbretëria e Bashkuar do të blejë super-kompjuterin meteorologjik më të shpejtë në botë

Mbretëria e Bashkuar do të blejë super-kompjuterin meteorologjik më të shpejtë në botë

19 February 2020 09:18

Shërbimi Meteorologjik në Mbretërinë e Bashkuar, Met Office, do të shpenzojë 1.6 miliard dollarë në super kompjuterin më të fuqishëm në botë për klimën.

Specialistët shpresojnë se do të ndihmojë në uljen e dëmeve që uraganet dhe përmbytjet shkaktojnë në infrastrukturën jetësore. Sipas agjencisë, superkompjuteri do të krijojë një “sistem digjital” të atmosferës sonë me të dhëna të tilla si shpejtësia e erës, temperatura, presioni i ajrit dhe shumë më tepër.

Pas vënies në punë, sistemi jo vetëm që do të sigurojë parashikime më të mira , por gjithashtu do të ndihmojë punonjësit e urgjencës dhe shpëtimit të vendosin pengesat e përmbytjes së lëvizshme, të balancojnë sistemin e energjisë dhe shumë më tepër.

Shërbimi Meteorologjik vëren se superkompjuteri gjithashtu do të ndihmojë shërbimet për të zbutur efektet e ndryshimit të klimës, “dhe të ndihmojë mbështetjen e kalimit në një ekonomi me karbon të ulët në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar”.

Superkompjuteri gjithashtu do të përdoret nga universitetet për hartimin e ilaçeve, ruajtjen e energjisë dhe llojet e tjera të kërkimit. Në të njëjtën kohë, detajet teknike të super-kompjuterit nuk janë zbuluar ende/NewsObservatory/SCAN.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme