Shtojca për Kulturë

Themelimi i Vilajetit të Kosovës më 1877, ryshfeti malazez në Pejë, rojat e Manastirit të Deçanit

Prishtina në koleksionin fotografik të Sulltan Abdyl Hamitit II, “Ballkani Perëndimor gjatë periudhës 1876-1900”
Prishtina në koleksionin fotografik të Sulltan Abdyl Hamitit II, “Ballkani Perëndimor gjatë periudhës 1876-1900”
 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Raporte të konsujve austro-hungarezë nga Kosova

1877: Themelohet Vilajeti i Kosovës me sanxhaqet e Prizrenit, Jenipazarit (sot: Novi Pazar), Shkupit, Nishit dhe Shehirkoyit (sot: Pirot). Konsulli austro-hungarez shprehej kundër caktimit të Prishtinës si kryeqytet i Vilajetit, sepse sipas tij, Prishtina ishte veç një copë tokë e mjerë. Mytesarif (kryetar i administratës së Vilajetit) u emërua Mehmed Kamil Pasha, i cili më parë kishte qenë guvernator i përgjithshëm i Bejrutit. Ai ishte i lindur në Nikozi të Qipros

Më datën 5 shkurt 1877 konsulli austro-hungarez në Prizren Friedrich Lippich Ritter von Lindburg jepte lajmin për themelimin e Vilajetit të Kosovës. Seli e qeverisë së Vilajetit ishte caktuar Prishtina. Mytesarif (kryetar i administratës së Vilajetit) u emërua Mehmed Kamil Pasha, i cili më parë kishte qenë guvernator i përgjithshëm i Bejrutit. Mehmed Kamil Pasha ishte lindur në Nikozi të Qipros së sotme. Mes viteve 1960 dhe 1880 ai ishte disa herë vali në Ballkan dhe në Qipro.