Shtojca për Kulturë

Filharmonia dhe loja në piano e violinë drejt magjisë së Rexho Mulliqit

Në koncertin e dirigjuar prej dirigjentit zvicerano-francez, Antoine Marguier, është shënuar 100-vjetori i lindjes së kompozitorit ikonik të Kosovës, Rexho Mulliqi (Foto: Arben Llapashtica)
Në koncertin e dirigjuar prej dirigjentit zvicerano-francez, Antoine Marguier, është shënuar 100-vjetori i lindjes së kompozitorit ikonik të Kosovës, Rexho Mulliqi (Foto: Arben Llapashtica)
 

Me veprën e Beethovenit, pianistja Vesa Berisha ka sjellë potencialin e saj, violinisti Visar Kuçi e ka konfirmuar mjeshtërinë e tij e Filharmonia e dirigjuar prej Antoine Marguier edhe një herë e ka dëshmuar nivelin e vet. Koncerti ka kulmuar me “Simfoninë nr. 1” e “Bareshën” e Rexho Mulliqit. Institucioni më i lartë i muzikës, 2023-n e ka shpallur “Vit të Rexho Mulliqit” në rastin e 100-vjetorit të lindjes së kompozitorit të shquar, veprat e të cilit janë monumente të trashëgimisë muzikore

Ka një kontrast të thekshëm midis ambientit ku interpreton dhe asaj që sjell Filharmonia e Kosovës. Atelieja e Pallatit të Rinisë dhe Sportit është ngjyrosur me të kaltër, por shumëngjyrëshe ka qenë atmosfera nëpërmjet muzikës. Koncerti ka kulmuar me “Bareshën” shqiptare.

Në fakt kjo ka qenë vepra e fundit e interpretuar në koncertin e dirigjuar prej dirigjentit zvicerano-francez Antoine Marguier, e me të dhe me “Simfoninë nr. 1” është shënuar 100-vjetori i lindjes së autorit të saj, kompozitorit ikonik të Kosovës, Rexho Mulliqi. Në program kanë qenë edhe Beethoven e Prokofiev, e personazhe kryesore, violinisti Visar Kuçi e pianistja e re Vesa Berisha si solistë të mbrëmjes. Dhe këto janë anët teknike. Ndjesia është tjetër histori.