Shtojca për Kulturë

Katër ditë për t’u lidhur me Bjeshkët e Nemuna të Shqipërisë

Një grup alpinistësh ecën nëpër Bjeshkët e Nemuna rrugës për në Valbonë (Foto: Ilir Tsouko/Lonely Planet)

Në pak vende mund ta nisësh ditën në mal e ta mbyllësh në det. Bukuria natyrore e Shqipërisë do t’ju lërë pa frymë – dhe do të mund të përfitoni shumë më shumë nga ky vend sesa nga Greqia fqinje. Shqipëria mund të fitojë një vend në listën tonë për “Vendet më të mira për t’u çlodhur”, por kur ecni nëpër malet e saj, pa dyshim që do të keni më shumë kohë edhe për t’u lidhur me njerëzit që jetojnë atje. “Lonely Planet” i kërkoi shkrimtarit dhe ekspertit malor, Stuart Butler, t’u jepte një itinerar katërditor nëpër Bjeshkët e Nemuna të Shqipërisë

 

Në pak vende mund ta nisësh ditën në mal e ta mbyllësh në det. Bukuria natyrore e Shqipërisë do t’ju lërë pa frymë – dhe do të mund të përfitoni shumë më shumë nga ky vend sesa nga Greqia fqinje. Shqipëria mund të fitojë një vend në listën tonë për “Vendet më të mira për t’u çlodhur”, por kur ecni nëpër malet e saj, pa dyshim që do të keni më shumë kohë edhe për t’u lidhur me njerëzit që jetojnë atje. “Lonely Planet” i kërkoi shkrimtarit dhe ekspertit malor, Stuart Butler, t’u jepte një itinerar katërditor nëpër Bjeshkët e Nemuna të Shqipërisë

Kam qenë shkrimtar udhëtimesh, autor i udhërrëfyesve dhe fotograf qysh para se të shpikej interneti. (Po, dikur ka qenë një kohë kur njerëzit përdornin kuti postare në vend të WhatsApp-it.) Pjesa më e madhe e punës sime fokusohet në rajonet malore, shëtitjet dhe mjedisin – dhe kam një dashuri të veçantë për shtigjet e qeta malore të Shqipërisë dhe vendeve të tjera të Ballkanit.

Shqipëria në Evropë, por jo si pjesa tjetër e Evropës